Mikko aloitti työuransa Tokmannilla pakkaamalla joulusesongin ajan verkkokaupan lähetyksiä asiakkaille. Oma aktiivisuus ja hyvin hoidetut työt johdattivat Mikon toimistotöiden pariin tuotekoordinaattorin tehtävään, tuotekoordinaattorin tehtävästä edelleen verkkoasiantuntijan tehtävään ja nykyisin hän toimii verkkokaupan kaupallisena päällikkönä. – Eri osastoilla tehtyjen töiden avulla oppii ajattelemaan omaa työkenttäänsä laajemmin, Mikko pohtii. 

Tokmannin verkkokauppa-asiantuntijana Mikko hoiti työssään tuotteistusta ja osallistui verkkokaupan kehitykseen yhdessä muun tiimin kanssa. Mikolla on monipuolista työkokemusta Tokmannilta, sillä Mikko on ehtinyt työskennellä ennen nykyistä tehtäväänsä myös tuotekoordinaattorina ja varastotyöntekijänä. 

Verkkokauppa-asiantuntijan työssä yhdistyivät sekä Mikon kiinnostus verkkokauppaan että opintojen ja työkokemuksen kautta hankittu IT-osaaminen.  

– Verkkokauppa-asiantuntijana pääsin työskentelemään uusien asioiden parissa ja tapaamaan myös toimittajia verkkokaupan tulevaisuutta koskevissa tapahtumissa. Näihin tapaamisiin osallistuminen toi mukavaa vaihtelua työhön, Mikko kertoo. 

Aiemmassa tehtävässään Tokmannin tuotekoordinaattorina Mikko vastasi siitä, että tuotteiden mediatiedot, kuten kuvat ja etiketit, olivat oikein Tokmannin kaikissa tietojärjestelmissä. Jos esimerkiksi jostain tuotteesta ei löytynyt kuvaa verkkokaupan tarpeisiin, Mikko selvitti tuotteen valmistajalta mistä kuva löytyisi. Tarvittaessa hän lähetti tuotteen kuvaukseen ja tarkisti, että tiedot täsmäävät eri järjestelmissä. 

Mikko opiskeli Tampereen ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyä erikoistuen mediaan ja teki opintojensa aikana töitä muun muassa UPM:n IT-tuessa. 

– Vapaa-ajallani puolestaan valokuvaan paljon ja seuraan mielenkiinnolla verkkokaupan kehitystä. Niin opiskelusta, työkokemuksesta, harrastuksista kuin omista mielenkiinnon kohteista on kaikista ollut apua matkallani nykyiseen ja aiempaan työtehtävääni, Mikko kertoo. 

Työ kotipaikkakunnalla tuntui lottovoitolta 

Ensimmäisen kerran Mikko tuli Tokmannille töihin vuokratyöfirman kautta joulukuussa 2016. 

– Aloitin työt varastolla verkkokaupan puolella, jossa pakkasin asiakkaiden verkkokauppatilauksia joulusesongin ajan. Joulunpyhien jälkeen minulle soitettiin, että haluaisinko jatkaa töitä Tokmannin varastossa, Mikko muistelee. 

– Olin ollut hetken työttömänä ja etsinyt töitä lähialueelta. Asun Mäntsälässä ja Tokmanni on täällä iso työnantaja. Vaikka en ensisijaisesti etsinyt varastotöitä, ajattelin että isossa yrityksessä on mahdollisuus edetä, jos tekee työnsä hyvin ja on saanut ”jalan oven väliin”. Työpaikan saaminen omasta kotikunnasta tuntuikin lottovoitolta, Mikko muistelee. 

Niinpä tammikuussa 2017 hän aloitti työt varastotyöntekijänä. Koska verkkokaupan pakkaustyöt olivat tulleet tutuksi joulusesongin aikana, tuurasi Mikko silloin tällöin myös sairaslomia verkkokaupan puolella. Muutaman kuukauden työrupeaman jälkeen Mikkoa pyydettiin töihin varaston vastaanottoon, jossa hän tarkasti ja kirjasi sisään varastolle tulevia rekkakuormia. Vastaanotossa työmäärä vaihteli rekkakuormien mukaan, joten samalla hän ehti auttamaan myös verkkokaupan pakkaamon työkavereita. 

Pakkausmateriaalien punnituksia ja IT -haasteita 

Seuraava etappi Mikolla oli työpesti tuontitilausten pakkausmateriaalien tilastoinnin eli punnituksen ja mittauksen parissa. 

– Varastolla pidetään kirjanpitoa siitä, miten paljon pakkausmateriaaleja Tokmannille tulee tavarakuormien ympärillä. Mittaustyössä jouduin välillä huvittaviin tilanteisiin. Erään kerran minun piti punnita ruokaöljypullojen muovipakkaus ja jouduin kaatamaan sen sisällön pois. Kun kollega tuli katsomaan mitä ihmettä teen, jouduin hetken selittämään miksi kaadan pois hyvää ruokaöljyä, Mikko naurahtaa. 

Mikko oli opintojensa aikana tottunut ratkaisemaan asiakkaiden tietoteknisiä pulmia. Kun asiasta kiiri tieto työkavereiden korviin, ryhtyi Mikko ratkomaan myös varaston tietokoneiden pikkuongelmia omien töidensä ohella. 

Eräänä päivänä Mikon esihenkilö kysyi olisiko hän kiinnostunut toimiston puolella avoinna olevasta tuotekoordinaattorin tehtävästä. Tehtävän tarkempi sisältö selvisi haastattelussa, jonne sovittiin aika oman sekä toimiston esihenkilön kanssa. 

– Työ vaikutti erittäin mielenkiintoiselta, sillä siinä yhdistyi aiempi kokemukseni sekä harrastukseni. Olin aiemmin jutellut esihenkilön kanssa, että jos toimistolla tulee avoimia paikkoja, olisin kiinnostunut etenemään työssäni, Mikko muistelee. 

Tokmannin avoimiin tehtäviin on aina normaali hakuprosessi ja sen suorittavat myös talon sisältä tulevat hakijat, joten Mikko teki työhakemuksen ja kävi vielä toisessa haastattelussa ensitapaamisen jälkeen. 

Tuotekoordinaattorin työssä hän aloitti kesällä 2017, reilu puoli vuotta Tokmannille tulonsa jälkeen. Kun verkkokaupassa avautui asiantuntijan rooli, Mikko päätti laittaa hakemuksen. 

– Minulla ei ollut aikeita vaihtaa työtehtävää, mutta verkkokauppa-asiantuntijan tehtävä kuulosti niin houkuttelevalta, että hain paikkaa. Verkkokauppa-asiantuntijan rooliin Mikon työura eteni tuotekoordinaattorin roolista syyskuussa 2019. 

Aktiivisuus auttaa urapolulla 

Mikon mukaan oma aktiivisuus ja ennakkoluuloton asenne auttavat etenemisessä uusien haasteiden pariin. 

– Itse olen jutellut työpaikoillani avoimesti omista toiveistani ja tavoitteistani työni suhteen, sekä pyrkinyt hoitamaan kaikki työt niin hyvin kuin pystyn. Kannustan kokeilemaan ennakkoluulottomasti myös täysin erilaisia työtehtäviä, sillä niiden avulla oppii näkemään yrityksen toimintaa eri näkökulmista. Kaikesta kokemuksesta on varmasti hyötyä omalla työuralla. 

Esimerkiksi kokemus varastotyöstä on auttanut Mikkoa ymmärtämään paitsi koko yrityksen toimintaketjua, myös nykyisen työn tärkeyttä. Jos tuotetiedot eivät ole Tokmannin tietojärjestelmissä kunnossa, eivät tuotteet kulje myymälöihin eivätkä asiakkaille. 

– Myös tietojärjestelmien huoltokatkoksissa osaan ottaa laajemmin huomioon katkosten vaikutuksen varastotyön eri vaiheisiin. Eri työtehtävien avulla oppii ajattelemaan omaa työkenttäänsä laajemmin. 

Mikko pohtii, että oma tärkeä osuutensa on myös työntekijän omalla asenteella, halulla kehittyä. Jos oikeaa ”can-do”-asennetta löytyy, myös työnantaja tarjoaa helpommin uusia mahdollisuuksia. 

– Tokmanni on iso työnantaja ja mielestäni meillä aidosti kannustetaan ihmisiä kehittymään urallaan. Oman kokemukseni mukaan myös esihenkilöt tsemppaavat, kun työntekijä siirtyy uusien haasteiden pariin. Täällä pidetään henkilöstöstä hyvää huolta. 

Vapaa-aikaansa Mikko viettää valokuvaamisen, remontoinnin ja maataloustöiden parissa. Konkreettinen tekeminen nollaa hyvin ajatukset ja auttaa palautumaan kiireisestä työtahdista. 

– Valokuvaan paljon järjestelmäkameralla esimerkiksi luontoa. Parhaillaan remontoin vanhaa rintamamiestaloa itselleni taloksi, sitä ennen nikkaroin maatilan päärakennuksen julkisivu- ja kattoremontin. Olen kasvanut maatilalla, jossa riittää aina tekemistä, Mikko naurahtaa. 

Nykyisin Mikko työskentelee verkkokaupan kaupallisena päällikkönä. 

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä