Tokmannin varastotyöntekijät ovat tärkeässä roolissa varmistaessaan tavaravirran sujuvuuden tavaroiden varastolle saapumisesta ja varastoinnista aina tavaroiden myymälöihin lähettämiseen saakka. Hyvällä meiningillä työtä tekevään porukkaamme mahtuu monenlaisia uratarinoita, sillä tie unelmatyöhön ei ole aina suoraviivainen. Lue alta, miten alun perin kokin ammattiin opiskellut ja sen jälkeen varastoalan töihin siirtynyt Eemeli on viihtynyt Tokmannilla ja millaista työ Tokmannin varastolla on.

Tokmannilla vuodesta 2018 lähtien työskennellyt Eemeli on tullut varastotyöhön ravintola-alalta ja suorittaa meillä parhaillaan logistiikka-alan perustutkintoa. Eemeli opiskeli alun perin kokiksi. Kokin tehtävissä työskenneltyään hän alkoi kuitenkin kaipaamaan muutosta työtehtäviinsä. Mäntsäläläisenä Eemeli oli kuullut Tokmannilla työskennelleiltä kavereiltaan paljon hyvää Tokmannista ja päättikin laittaa hakemuksen menemään. Hakemukseen reagoitiin nopeasti ja pian Tokmanni ottikin mukavan ja pirteän työmiehen lämpimästi vastaan töihin.

Varastotyö yllätti positiivisesti

Paikkaa hakiessaan Eemeli ei ollut aivan varma, mitä tuleman pitää.

– En tiennyt oikeastaan mitään varastotyöstä, kun päätin hakea paikkaa, joten jännittihän se kauheasti, kun ei osannut kuvitella kavereiden puheiden perusteella minkälaista työ oikeasti on. Asiat menivät kuitenkin oikein mainiosti ensimmäisestä päivästä lähtien. Sain ihan loistavan opastajan työhön ja harjoittelin keräilyä hänen ohjauksessaan viikon päivät! Työ oli lopulta aika lähellä kavereiden kuvauksia ja odotukset osuivat kohdilleen. Eemeli kertoo tyytyväisenä.

– Siitä yllätyin, kuinka käteväksi työ oli tehty, sillä järjestelmä on oikein näppärästi kasattu. Kuulokkeet päähän ja monella tavalla erilaiseksi muokattava ääni kertoo täsmälleen mitä kuuluu tehdä. Yllätyin myös siitä, kuinka suurelta varasto näyttää, kun astuu ensimmäisen kerran sisään. Tilaa on kuitenkin 74 000 neliömetriä. Tokmannilta oli myös helppo löytää kavereita, sillä nuorten työntekijöiden määrä on valtava, Eemeli toteaa. Moni Tokmannilainen tulee meille töihin meillä työskentelevän kaverin suosituksesta.

Logistiikka-alan perustutkinto työn ohessa

Työ varastolla osoittautui niin mielenkiintoiseksi, että Eemeli päätti hakea mukaan Tokmannilla aloittavaan ryhmään opiskelemaan logistiikka-alan peruskoulutuksen. Oppisopimuksella toteutettava koulutus on kätevä tapa hankkia ammatillinen pätevyys, sillä koulutuksen voi suorittaa työn ohessa ja samalla työstä maksetaan palkkaa. Valmistujaisia Eemeli pääsee juhlimaan näillä näkymin alkuvuodesta 2021. Logistiikka-alan perustutkintoon tähtääviä koulutusryhmiä kootaan Tokmannilla säännöllisesti ja moni tokmannilainen suorittaakin logistiikka-alan koulutuksen työnsä ohessa.

Äänikeräilijän työtä tehdään vuorotyönä

Äänikeräilijän työ alkaa tutuilla rutiineilla. Päivän aluksi haetaan mokkula ja mikki, jotka yhdistetään toisiinsa. Sitten kirjaudutaan sisään mokkulaan omalla käyttäjänimellä ja haetaan keruukone. Työpäivä tokmannilla sujuu kolmessa eri vuorossa. Normaali vuoropari, jossa työt aloitetaan, on aamuvuoro ja iltavuoro vuoroviikottain, Eemeli kertoo.

– Työpäivä sujuu mainiosti, kun ajoittaa pari kahvitaukoa ja ruokailun sopiviin väleihin. Sujuvaan työskentelyyn tarvitaan ripeyttä, ahkeruutta ja ripaus hauskanpitoa, Eemeli jatkaa hyväntuulisesti.

Flow –tilaan pääseminen, työkaverit ja palkka motivoivat

Eemeliä miellyttää varastotyössä moni asia.

– Töissä ehdottomasti parasta on se fiilis kun saa ”flow” tilan päälle ja kaikki työtehtävät osuu täydellisesti kohilleen. Duunikaverit on tietenkin ehdottoman tärkeitä ja sen vuoksi töihin on aina mukava tulla. Tietää, että näkee tutut kasvot. Ympäristö töissä on rauhallinen ja se on kiva että aina voi kysyä apua keneltä vaan, aina joku tietää vastauksen! Aikataulut vapaa-ajalle on helppo määrittää, sillä työvuorot pysyvät aina samanlaisina eikä yllättäviä muutoksia tule. Tokmannilla on käytössä myös tehokkaiden työntekijöiden palkitsemiseen tarkoitettu järjestelmä, eli mitä enemmän teet, sitä enemmän ansaitset! Se on aika kiva systeemi ?, Eemeli iloitsee.

Tokmannin varastotyöstä maksettava palkka määräytyy kaupan alan työehtosopimuksen mukaan. Ilman aiempaa työkokemusta alalta bruttopalkka ilman ylitöitä on 1800 € kieppeillä. Iltavuorossa iltalisät alkavat rullaamaan kuuden aikaan ja ne tuovat aina oman lisänsä palkkaan. Yövuoron tekeminenkin on mahdollista ja yövuorossa kertyy yölisiä koko työvuoron ajan.

– Varsinaisen kuukausipalkan ja vuorolisien päälle maksettava tuotantopalkkio riippuu ihan siitä kuinka paljon saat aikaiseksi. Yleensä se liikkuu n. 100 € – 300 € paikkeilla ja ahkerimmat työntekijät tienaavat noin 600-800 € ylimääräistä kuukausipalkan ja lisien päälle kuukaudessa!

Tokmannilla on myös paljon ylitöitä tarjolla, joten jos haluaa tehdä enemmän tunteja, niin myös vapaaehtoisten viikonloppujen tekeminen onnistuu. Näillä pystyy tekemään todella ison tilin, Eemeli vinkkaa.

Varastotyö on monipuolista

Jokainen varastotyöntekijä aloittaa työnsä keräilystä, mutta varastolla on paljon muitakin erilaisia työtehtäviä. Tokmannilla erilaisia työpisteitä tai vastuita ovat äänikeräilyn lisäksi työntömasto, rahtitoimisto, vastaanotto, ylläpito, lähettämö, parvijakelu ja verkkokauppa, jossa on oma keräily ja pakkaus.

Eemeli kuvailee tavaravirran kulkua varastolla seuraavasti:

– Kun rekka saapuu varastolle rahdin kanssa, rahtitoimisto ottaa rekan vastaan ja purkaa sen vastaanottoalueelle. Siellä vastaanottaja rekisteröi tuotteen järjestelmään tarkistamalla lavan ja tuotteiden oikeellisuuden ja määrän. Lavan noutaa työntömasto, joka pystyy nostamaan lavan 10 metrin korkeuteen hyllyihin. Työntömastoa kuljettavilla työntekijöillä on myös esimerkiksi keräilijöiden täydennyspyynnöt, lähetykset ja siirrot tehtävinään. Lava siirretään hyllystä keruupaikalle, josta keräilijä noutaa tuotteen. Samasta paikasta verkkokaupan keräilijä hakee tuotteen ja vie sen pakkaajalle, joka puolestaan paketoi tuotteen valmiiksi postitusta varten. Jos jossain on jotain vikaa tai tarvitset apua, kannattaa kysyä ehdottomasti ylläpitäjältä, sillä he yleensä osaavat auttaa ongelmassa kuin ongelmassa. He pitävät huolen saldoista ja selvittävät ja korjaavat virhetilanteita varastolla. Lähettämössä pidetään huolta rullakoiden sisällön oikeellisuudesta ja rullakoiden lastaamisesta rekkoihin.

Eemelikin on jo muutaman vuoden sisällä ehtinyt hoitamaan useampia tehtäviä.

– Itse toimin päivittäin työntömastokuskina. Olen päässyt tekemään myös rahtitoimiston hommia, verkkokaupan keräilyä ja pakkausta. Kaikkiin hommiin pääsee hoitamalla keräilytyön hyvin ja kysymällä muita työtehtäviä, Eemeli vinkkaa.

Myös normaalista varastotyöstä poikkeavia työtehtäviä voi reippaille ja innokkaille työntekijöille avautua.

– Olen ollut kaikennäköisissä hommissa mukana ja mukavin juttu, joka tulee heti mieleen on pyyntö lähteä töihin Lopen Tokmannin takapihalle. Se oli oikein mukava kokemus joka kesti muutaman viikon. Purimme saapuvista täysperävaunuista noin 1000 lavaa kaiken näköistä tavaraa pieneen lisävarastoon! Kokemus jäi ehdottomasti mieleen hyvän työporukan ja fiiliksen suhteen, Eemeli muistelee.

Työkaverit ja työssä kehittyminen auttavat viihtymään

Tokmannin varastolla työskentelee yli 300 työntekijää, joten työkavereita varastolla on paljon.

– Töihin tuleminen on aina jees, varsinkin kun omat työkaverit on paikalla! Meiltä löytyy kaiken ikäistä porukkaa, suurin osa kuitenkin on nuorempaa ikäluokkaa. Itse koen kaikki työkavereiksi. Tulen toimeen oikein hyvin kaikkien kanssa, todella avointa jengiä. Vaikka jollain olisikin huono päivä, niin työkaverit aina yrittää piristää. Meillä on Tokmannilla myös pieni frisbeegolfporukka, jonka kanssa käymme yhdessä heittelemässä Eemeli kertoo.

– Työtehtävien vaihtelu piristää myös todella paljon. Tykkään oppia uusia asioita ja siksi hainkin opiskelemaan logistiikan perustutkintoa. Haluan ehdottomasti tietää kaiken logistiikasta. Ja ehdottomasti oma porukka piristää jokaista työpäivää ja se on iso syy jatkaa täällä töissä, Eemeli jatkaa.

Eemelin terveiset varastotyöstä kiinnostuneille lukijoille

– Suosittelen Tokmannia, jos hakee mukavaa työpaikkaa, säännöllisiä työaikoja ja monenlaista työtä. Tokmannilla tosiaan pääsee tekemään kaiken näköistä keräilyn ohella. Varasto on ihan valtava, varustettu viidellä eri taukohuoneella ja Fazerin kahvila/ravintola on myös muutaman oven takana. Oikein mainio työpaikka, Eemeli summaa.

– Lähettäkää hakemus ja tulkaa haastatteluun katsomaan minkälainen paikka tämä oikein on. Tämä on varmasti SE paikka, jos logistiikka-ala kiinnostaa. Hyvät työkaverit ja ylipäätään oikein mukava mesta, Eemeli jatkaa.

Tämän tehtävän jälkeen Eemeli eteni urallaan varaston tiimivastaavan tehtävään.

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.