Tokmanni on ollut useita vuosia mukana Ohjaamo Helsingin, Kaupan liiton ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston Kaupan polku –perehdytyskoulutuksessa, jossa 18-29 –vuotiailla nuorilla on mahdollisuus tutustua kaupan alan töihin ja saada työsuhde kaupassa. Ohjelman aikana työskennellään myymälöissä ja suoritetaan lähiopetuspäiviä Stadin ammatti- ja aikuisopistossa.
Ksenia aloitti työkokeilun Tokmannin Malmin myymälässä syyskuussa, ja harjoittelua jatkettiin kolmella kuukaudella kokeilun jälkeen.
– Olen opiskellut matkailualaa, mutta hakeuduin työkokeiluun saadakseni harjoitusta suomen kielessä sekä oppiakseni asiakaspalvelutaitoja. Kielitaitoni on työn ohessa kehittynyt ja olen pääsyt tekemään monipuolisesti kaupan alan töitä. Erityisen paljon tykkään työskennellä myymälän tekstiiliosastolla, Ksenia kertoo.
– Työkokeilussa työn opettelu on turvallista, sillä tarvittaessa saan aina apua työpaikkaohjaajaltani, Ksenia kertoo. Hän on harjoittelujaksonsa aikana suorittanut muun muassa ikärajapassin, vaikka sen suomenkieliset kysymykset aiheuttivat hieman hankaluuksia.
– Joulun jälkeen pääsin opettelemaan myös kassatyöskentelyä, Ksenia kertoo. Tulevaisuudessa hän toivoisi löytävänsä työpaikan matkailun parista, mutta ainakin ensi kesänä hän tulee kesätöihin Tokmannille.
Tokmannin Malmin myymälä on mukana Kaupan polussa nyt kolmatta kertaa.
– Työkokeilu on erinomainen väylä nuorelle tutustua ja työllistyä kaupan alan töihin. Myös myymälöille se on mainio mahdollisuus hioa nuoresta juuri oman myymälän tarpeisiin sopiva timantti, kertoo Malmin myymälän työpaikkaohjaaja Maarit Holopainen.
– Nuoret tulevat työkokeiluun hyvin erilaisista lähtökohdista, ja toisilla työkokeilu saattaa olla ensimmäinen kosketus työelämään. Siksi perehdyttäminen pitää tehdä huolellisesti, ja siihen kannattaa käyttää aikaa. Se varmistaa työkokeilun onnistumisen niin nuoren kuin yrityksenkin näkökulmasta. Nuoret haastavat kysymyksillään myös ohjaajaa, jonka täytyy perustella toimintatavat selkeästi ja aina opin nuorilta myös uutta, Maarit vinkkaa.
Työpaikalla nuoret kannattaa ottaa mukaan yhteiseen tekemiseen alusta lähtien, jotta he kokevat olevansa osa työyhteisöä. Tasavertainen kohtelu on tärkeää, sillä sana kiirii nuorten keskuudessa helposti.
– Kun kokemus työpaikasta on positiivinen, saa myymälä jatkossakin runsaasti hakemuksia nuorilta.
Maarit kannustaa myymälöitä lähtemään rohkeasti mukaan työkokeiluihin. Työkokeilussa olevien nuorten lisäksi Malmilla työskentelee myyjiä oppisopimuksen ja muiden harjoittelujaksojen kautta. Myös peruskoulun TET-oppilaita tutustuu myymälätyöhön vuoden mittaan.
– Meille tulee noin 80 prosenttia henkilökunnasta erilaisten harjoittelujaksojen kautta. Se on loistava asia, sillä he osaavat jo myymälämme toimintatavat ja me tiedämme, millaisia työntekijöitä he ovat. Lisäksi meillä on reservissä aina yrityksen toimintatavat tuntevaa työvoimaa, jos vakituinen henkilökunta vaihtuu.
Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.