Yksi Tokmannin arvoista on ylpeästi halpa. Ylpeästi halpa -arvossa yhdistyy tahto tarjota asiakkaille edullisia tuotteita, joiden hankinnassa tuotannossa vastuullisuus huomioidaan niin ympäristön kuin ihmistenkin hyvinvoinnin kannalta. Vastuullisuutemme kattaa hankintaprosessin ohella myös oman henkilöstömme hyvinvoinnin tukemisen.

Tokmannin pääkonttorilla Mäntsälässä henkilöstöllemme järjestetyssä vastuullisuuspäivässä nykäisimme hihasta tapahtuman organisoinnista vastanneita vastuullisuuspäällikkö Emilia Koskea sekä työhyvinvointipäällikkö Heidi Koposta ja kysyimme mitä ajankohtaista kerrottavaa heillä on Tokmannin vastuullisuudesta. Julkaisemme nyt kaksiosaisen juttusarjan ensimmäisen, Emilia Kosken haastattelun sisältävän osan. Emilia on kuvassa vasemmalla Heidi Koposen vieressä.

Kuka olet ja mitä teet työksesi/millaisista asioista vastaat Tokmannilla?

Olen Emilia Lamminpää ja työskennellyt Tokmannilla nyt neljä vuotta vastuullisuuspäällikkönä. Työnkuvaani kuuluu yritysvastuun kehittäminen ja johtaminen Tokmannilla. Lisäksi koordinoin Compliance-tiimin jäsenenä compliance-asioita, eli huolehdimme tiimimme kanssa muun muassa, että kaikkiin anonyymiin ilmoituskanavaamme tulleisiin ilmoituksiin vastataan asianmukaisesti ja ajallaan.

Millaisia asioita kehität tiimisi kanssa tällä hetkellä?

Meitä on vastuullisuudessa kahden henkilön tiimi, minkä lisäksi useampi kollegamme vie eteenpäin vastuullisuusasioita osana muuta työtään. Olemme Tokmannilla jaotelleet vastuullisuustyön neljä teemaan, joita ovat tuotteet ja hankintaketju, ilmasto, ihmiset (monimuotoisuus) sekä rehti liiketoiminta.

Tällä hetkellä kehitämme muun muassa valikoiman vastuullisuutta sertifioituja tuotteita ja raaka-aineita lisäämällä, ja pyrimme vähentämään hankinnan vastuullisuusriskejä kolmannen osapuolen auditoinneilla sekä omilla tehdastarkastuksilla. Kollegani oli juuri pukeutumisen tiimin sekä laatupäällikkömme kanssa vierailemassa käyttämillämme tehtailla Bangladeshissa ensimmäistä kertaa koronan jälkeen. Omat tehdastarkastukset ovat kriittisiä siihen, että opimme tuntemaan käyttämämme tehtaat ja toimittajat paremmin. Tällöin myös yhteistyö toisinaan haastavampien vastuullisuusasioiden eteenpäin viemisessä sujuu luontevammin.

Edistämme parhaillaan myös ilmastotavoitteitamme muun muassa lisäämällä päästötöntä ja uusiutuvaa energiaa, sekä sähköä että lämpöä. Jo joka neljännen Tokmannin myymälän katolla tuotetaan tällä hetkellä aurinkoenergiaa. Pyrimme vähentämään toimitusketjumme päästöjä kannustamme tavarantoimittajiamme asettamaan Pariisin ilmastosopimuksen mukaiset, tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet. Työstimme nyt syksyllä lisäksi tiekartan luonnon monimuotoisuuteen. Tulemme viemään sitä eteenpäin ja käytäntöön erityisesti tulevana vuonna. Luonnon monimuotoisuutta edistämme yhtäältä valikoimalinjauksilla eli haasteellisten raaka-aineiden sertifiointia lisäämisellä sekä toisaalta huomioimalla luonnon monimuotoisuus myymälöidemme ympäristössä.

Mistä Tokmannin vastuullisuuteen liittyvistä saavutuksista olet erityisen ylpeä?

Kaikista hienointa minulle on ollut huomata, miten upeasti tokmannilaisten vastuullisuusosaaminen on kasvanut näiden neljän vuoden aikana. Meillä on ollut johdossa vahva tahtotila vastuullisuuden edistämiseen, ja useampi kollegamme on vienyt vastuullisuutta esimerkillisesti eteenpäin omalla tontillaan. Kehityttävää meillä toki on vielä paljon, ja se kuuluu myös vastuullisuustyön luonteeseen. Vaatimukset eri sidosryhmiltä yritysten vastuullisuutta kohtaan muuttuvat, tarkentuvat ja kasvavat koko ajan.

Myös ulkopuolelta tulleet tunnustukset ovat tärkeitä, sillä ne vahvistavat meille tietoa sitä, että olemme oikealla reitillä vastuullisuuden kehittämisessä. Muutamia tärkeitä edistysetappeja on muun muassa ollut se, että vastuullisuusraporttimme palkittiin vuonna 2019 vuoden nousijana Suomen johtavassa vastuullisuusraportointikilpailussa, vuonna 2020 olimme kolmas kaupan alan pohjoismainen yritys, joka asetti hyväksytysti Pariisin ilmastosopimuksen mukaiset tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet, ja vuonna 2021 olimme kärkijoukossa suomalaisten yritysten ihmisoikeustyötä arvioivassa SIHTI-tutkimuksessa.

Mitä haluaisit asiakkaidemme tietävän Tokmannin vastuullisuudesta?

Toivoisin, että asiakkaat tietäisivät, että myös halpakauppa voi olla vastuullinen ja että me Tokmannilla teemme hartiavoimin töitä vastuullisuuden edistämiseksi.  Haluamme tietää, mistä myymämme tuotteet tulevat ja varmistaa, että niiden tuotanto-olot ovat asianmukaiset. Haluamme, että asiakkaamme voivat luottaa, että meiltä ostetut tuotteet ovat vastuullisesti valmistettuja. Tämän vuoksi kaikki käyttämämme tehtaat ovat kolmannen osapuolen tarkastamia. Lisäämällä vastuullisuusmerkittyjä tuotteita valikoimiimme ja myymällä niitä halpaan hintaan pystymme tuomaan vastuullisuutta kaikkien ulottuville Suomessa. Jotta tavoitamme asiakkaamme myös vastuullisuusviesteillä ja -teoilla, erityisen tärkeää meille on jatkaa hyvää yhteistyötä markkinoinnin tiimin kanssa. Tämä on yksi vastuullisuustyön prioriteeteista myös tulevana vuonna.

Tutustu Tokmannin uratarinoihin tästä.