Tapaamme keväisen aurinkoisena iltapäivänä Tarun kanssa Tokmannin valoisassa henkilöstöravintolassa. Junior ostajana koti, sisustus ja puutarha ostoryhmässä työskentelevä Taru kertoo, millainen kaupan alan ura on tuonut hänet nykyisiin tehtäviinsä.

Myymälätyöstä kaupan toimitusketjun moniosaajaksi

Taru aloitti Tokmannin myymälässä Mäntsälässä jo vuonna 2005, jossa hän työskenteli parin vuoden ajan kaupan eri tehtävissä. Tämän jälkeen hän työskenteli kahden toisen ketjun myymälöissä, viimeisimpänä apulaismyymäläpäällikkönä pienessä kyläkaupassa. Kun kaupan arkityö alkoi olla riittävän tuttua usean vuoden kokemuksen jälkeen, vakituinen päivätyö ja lisähaaste tuntuivat sopivalta jatkolta. Vuoden 2010 lopulla Tokmannin logistiikkakeskuksessa avautui ostoassistentin paikka pukeutumisen ostoryhmässä. Taru tuli siis takaisin Tokmannin palvelukseen muutaman vuoden tauon jälkeen tammikuussa 2011. Taru kertoo, että läheisenä työparina työskennellyt ostaja oli huipputyyppi ja myös koko muun tiimin kanssa oli innostavaa tehdä töitä. Työ oli monipuolista ja vaihtelevaa, sisältäen erilaisia tehtäviä aina maahantuontiin ja mainoslehtien tarkistamiseen asti.

Parin vuoden perhevapaan jälkeen Taru palasi työhönsä pukeutumisen ostoryhmän ostoassistentiksi. Organisaatiossa oli tapahtunut muutoksia ja työnkuva oli erilainen kuin ennen perhevapaita. Työ sisälsi enemmän markkinointia, lehtikuvauksia ja laatuasioita kuin ennen. Toimituksia ja tilauksia hoiti eri yksikkö. Reilun vuoden jälkeen Taru koki kaipaavansa jälleen uudenlaisia haasteita, jolloin kuin tilauksesta paikka vapautui tavaravirranohjausyksiköstä täydennyssuunnittelijana, vaatetuksen tuoteryhmässä. Tarun mukaan siirtyminen uuteen tehtävään oli loistava juttu, koska aiempaa kokemusta pääsi taas todella hyödyntämään. Jo pitkä myymälätyön kokemus esimerkiksi hyllyttämisestä auttoi Tarua työssään paljon eteenpäin. Kertyneen kokemuksensa ansiosta Taru ymmärsi koko toimitusketjun toimintaa nyt entistä paremmin, ja mahdollisuus helpottaa omalla työllään monen muun ketjussa toimivan työtä oli erityisen motivoivaa.

Yhteistyö eri osastojen kanssa ja kokemus talon sisältä eri toiminnoista, ovat osoittautuneet Tarun mukaan kullanarvoiseksi. Nykyään Taru toimii junior ostajana koti, sisustus ja puutarha ostoryhmässä.

Omassa työssä kehittyminen ja työkaverin työn ymmärtäminen avainroolissa

Kysyttäessä Tarun työn parhaita puolia, nousee ensimmäisenä esiin työn monipuolisuus. ”Koko ajan on mahdollisuus oppia uutta ja muutokseen saa tukea, kun osaa myös itse pyytää aktiivisesti!” Taru kertoo. Taru kokee, että tehtäväkiertoon kannustaminen on erittäin hyvä juttu tällaisessa isossa talossa. Myös omassa tehtävässä kehittyminen on tärkeää, eikä pidä jämähtää vanhaan, koska muutoksia tulee kuitenkin jatkuvasti. Taru korostaa, että jokaisen kannattaa uskaltaa kehittää omaa työtään järkevämmäksi ja kustannustehokkaammaksi.

Erityisen tärkeää Tarun mielestä on tuntea myös, mitä työkaveri tekee. Kun ymmärtää, mitä ”organisaatiorajan” toisella puolella tapahtuu, on paljon helpompaa ymmärtää myös oma roolinsa kokonaisuudessa. ”Tulee itsellekin luottavainen olo siitä, että hommat on hanskassa”, Taru korostaa.

Millaista on olla tokmannilainen?

Taru on hyvä esimerkki siitä, että mahdollisuudet Tokmannin sisällä ovat avoinna, kun on itse aktiivisesti liikkeellä. ”Täällä talossa pitää olla halu muuttua itsekin koko ajan, ja olla joustava muutoksille”, Taru vinkkaa Tokmanni-urasta kiinnostuneille. Iso talo tarjoaa myös paljon: ”Tokmanni on työnantajana luotettava ja vakaa, ja täällä otetaan työntekijä oikeasti huomioon. Työnantaja panostaa siihen, että ihmisillä olisi hyvä käydä töissä ja mahdollisuus tehdä töitä hyvin. Lisätään tietoisuutta asioista, jotka liittyvät omaan työhön, esimerkiksi vastuullisuusteemoilla. Osallistuin juuri strategiapäiville, jossa otettiin joka ikinen työntekijä mukaan ja oikeasti haluttiin kuulla, mitä me ajattelemme”, Taru kuvaa.

Jatkossa Taru suunnittelee ehkä kouluttautuvansa työn ohella tradenomiksi. Ymmärrys eri osastojen toiminnasta on niin tärkeää, että Taru haluaa vielä lopuksi tuoda esiin tärkeimmän oppinsa: ”Tutustu työkaverisi työhön, niin ymmärrät, miksi asiat tehdään niin kuin tehdään – ymmärtämällä kokonaisuuden voit myös itse tehdä oman työsi hyvin!”

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.