Malmin myymälässä kassa-myyjänä työskentelevä Maarit sai kutsun Linnan juhliin jo viime vuonna. Juhlia kuitenkin jouduttiin koronan takia siirtämään. Tänä vuonna Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto toteutui suunnitelmien mukaan, ja mukana oli myös Maarit.

– Olen tietenkin tosi iloinen, että minut kutsuttiin, mutta kyllä ennen juhlia jännitti. Olen kuitenkin onneksi seurallinen ihminen, niin kyllä siellä tuli tutustuttua ja juteltua monien uusien ihmisten kanssa. Helposti tuli spontaaneja keskusteluja, kun kuitenkin samassa seurueessa oltiin.

– Ilta oli ikimuistoinen. Yöllä tuli valvottua 2:een saakka, koska illan tapahtumat olivat mielessä ja kaikesta piti tietenkin kertoa kotona.

Vuoden työpaikkaohjaaja -palkinto toi kutsun

Maarit sai kutsun liittyen rooliinsa kaupan alan opiskelijoiden työpaikkaohjaajana. Hänet palkittiin vuonna 2021 Kaupan alan vuoden 2020 työpaikkaohjaajana.

– Voitto tuli aikanaan aivan yllätyksenä, en edes tiennyt, että minut oli ilmoitettu mukaan kisaan.

Kilpailuun häntä oli ehdottanut Helsinki Business Collegen väki. Voittajan valintaa varten haastateltiin Business Collegen lisäksi muidenkin ammattioppilaitosten opettajia ja kaupan alan opiskelijoita. Selvästikin palaute on ollut positiivista.

– Kuuntelen nuoria, kysyn mikä on ollut vaikeaa, eli mihin he kaipaavat lisää perehdytystä. Meitä ihmisiä on niin monenlaisia. Toiset, varsinkin aikuisopiskelijat, ovat hyvinkin itseohjautuvia, toiset tarvitsevat enemmän tukea, rohkaisua ja neuvoja.

Monta roolia työssä ja pitkä ura Tokmannilla

Malmin myymälässä on säännöllisesti sekä työharjoittelijoita että TETiläisiä useista eri oppilaitoksista Helsingistä ja Vantaalta.

– Itse asiassa meille hakee harjoittelijoita enemmän kuin pystymme ottamaan. Tärkeää on huolehtia, että ohjaus on laadukasta eli jokaiselle on riittävästi aikaa.

Työpaikkaohjaaja toimii yhteistyössä opiskelijoiden opettajien ja ohjaajien kanssa. Maarit myös vierailee puhumassa oppilaitoksissa.

Tokmannilla Maarit on ollut vuodesta 1994, ensin Itiksen myymälässä ja nyt jo yli 20 vuotta Malmilla. Kassamyyjän ja työpaikkaohjaajan töiden lisäksi Maarit on myös perehdytysohjaaja. Hän kouluttaa heitä, jotka puolestaan perehdyttävät uusia tokmannilaisia ja kausityöntekijöitä.

– Perehdytysohjaajana valmennan Etelä-Suomen myymälöiden kummit ja varmistan osaltani perehdytysosaamisen tasoa myymälöissä. Tokmannilla meitä on kymmenen perehdytysohjaajaa.