Tseslav ja Ilja ovat kevään aikana suorittaneet Tokmannilla työkokeilujakson, jossa työkokemusta vailla oleville nuorille tarjotaan mahdollisuutta tutustua kaupan alan töihin.

Tokmanni on mukana vuoden 2019 Työpolku kaupan alalle –pilottihankkeessa, jossa nuorille tarjotaan mahdollisuutta työkokeiluun kaupan alalla. Hankkeen aikana nuori saa ensin valmennusta työelämätaidoista Ohjaamo-palvelupisteessä sekä Stadin aikuis- ja ammattiopistossa, ja pääsee sen jälkeen kolmen kuukauden mittaiseen työkokeiluun Ohjaamon yhteistyökumppaniyrityksiin. Tavoitteena on, että onnistuneen työkokeilun jälkeen nuori motivoituisi opiskelemaan esimerkiksi liiketoiminnan perustutkinnon tai työllistyisi työkokeiluyritykseen.

Tseslav pääsi työkokeilusta kesätöihin

Tseslav Demidovits työskenteli työkokeilujaksossa Ruoholahden Tokmannilla. – Näin Ohjaamossa ilmoituksen työkokeilusta ja päätin hakeutua mukaan. Aluksi ajattelin, ettei kaupan ala ehkä ole minun juttuni, mutta pian huomasin, että tämä on juuri sitä mitä haluan tehdä, hän kertoo.

Tseslav kävi juttelemassa työkokeilussa mukana olevien yritysten kanssa, ja pääsi muutaman haastattelutilaisuuden jälkeen aloittamaan työt Tokmannilla helmikuun loppupuolella. – Ruoholahden Tokmannilla on ollut hyvä tutustua kaupan alan töihin. Täällä kaikki työkaverit ovat opettaneet ja perehdyttäneet työntekoon, ja olen päässyt tekemään monipuolisesti kaikkia kaupan töitä, myös kassatyötä. Puran kuormia, palvelen asiakkaita ja kassatyökin lähti käyntiin hyvin, vaikka aluksi jännitin sitä kovasti. Olen suorittanut myös ikärajapassit sekä muut vaadittavat tentit, Tseslav kertoo.

Myymäläpäällikkö Paula Ylä-Raution mukaan Tseslavilla on ollut alusta lähtien vankka halu oppia asioita.

Hän haluaa tietää miksi ja miten joku asia tehdään, ja hänellä on hieno kyky oppia nopeasti esimerkiksi kaikkien uusien laitteiden käyttö. Työkokeilu on sujunut todella hienosti, ja Tseslav jatkaa meillä kesätyöntekijänä. Tseslavilla ei ole aiempaa kaupan alan työkokemusta lukuun ottamatta yhdeksännellä luokalla suoritettua TET-jaksoa.

Oikeastaan kaikki on ollut minulle uutta. Seuraan myymälässä paljon sitä, miten muut työkaverit palvelevat asiakkaita, ja yritän oppia sitä kautta itsekin asioita. Asiakaspalvelu ei ollut aiemmin vahvuuteni, mutta olen kehittynyt siinä.

Hankalien asiakkaiden palveleminen jännittää edelleen, mutta olen oppinut, että oma rauhallisuus auttaa tilanteen selvittelyssä. Tuntuu hienolta oppia ja saada tehdä työtä, Tseslav kertoo.

Paula Ylä-Raution mielestä on tärkeää ottaa nuori heti mukaan myymälän työporukkaan, sitoutua perehdytykseen ja opastamiseen sekä opettaa hänelle monipuolisesti myymälän eri töitä. Näin toimien nuorelle tulee onnistumisen kokemuksia, ja hän motivoituu työhön kun huomaa oppivansa uusia asioita.

Ilja Tabunov on kevään ajan työskennellyt työkokeilussa Vuosaareen Tokmannilla. Kaupan ala kiinnostaa, sillä hän on aiemmin työskennellyt rautakaupassa.

Rekrytointitilaisuudessa Tokmanni erottautui edukseen rennolla, mutta asiantuntevalla asenteellaan. Positiivinen kuva Tokmannista on säilynyt myös työkokeilun ajan, täällä on ollut mukava tehdä töitä, Ilja kertoo.

Työkaverit ovat perehdyttäneet minua hyvin, ja olen päässyt tekemään monipuolisesti myymälän töitä. Tykkään kun työssä on vaihtelua, eikä samaa hommaa tarvitse tehdä koko päivää. Itse opin työnteon parhaiten tekemällä.

– Kaupan eri laitteiden käyttö tuntui aluksi hankalalta, mutta senkin olen oppinut. Myös asiakaspalvelussa olen kehittynyt harjoittelujakson aikana. Kun olin vähän aikaa kipeänä, niin töihin palattuani eräs asiakas sanoi, että mukava kun olet palannut töihin. Se tuntui hyvältä, Ilja kertoo.

Myymäläpäällikkö Mari Seppänen kiittelee Iljaa tunnolliseksi ja oppimishaluiseksi nuoreksi. – Iljan kohdalla työkokeilu on selkeästi onnistunut ja toimiva tapa oppia. Hän on saanut asiakkailta positiivista palautetta hyvistä asiakaspalvelutaidoistaan. Tärkeintä on, että nuorella itsellään on halua oppia.

Työkokeilussa, kuten missä tahansa työsuhteessa, pitää olla selkeät pelisäännöt ja hyvä perehdytys. Niiden avulla pääsee jo hyvään alkuun, Mari miettii.

Myös Ilja kannustaa nuoria lähtemään mukaan työkokeiluun. – Toki asenteen pitää olla kunnossa, jotta työelämässä pärjää. Jos mukaan lähtee toisten pakottamana, tuskin jaksaa olla kovin motivoitunut oppimaan uutta, Ilja miettii.

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.