Tokmannin uudet traineet aloittivat alkuvuodesta 2019 vuoden mittaisen trainee-ohjelman. Traineet Otto ja Elina ovat kevään aikana päässeet tutustumaan monipuolisesti Tokmanniin. Trainee-ohjelma tarjoaa tavallista nopeamman oppimispolun ja laaja-alaisen osaamisen kaupan alalla ja Tokmannilla.

Olen Otto ja valmistuin KTM:ksi keväällä 2018. Opiskelin Åbo Akademissa kansainvälistä markkinointia. Kiinnostuin markkinoinnista opiskelujen aikana koska markkinoinnin kautta on mahdollisuus tutkia ihmisten mieltymyksiä ja käyttäytymistä jopa psykologisella tasolla. Pidin myös pääaineen kansainvälisyydestä ja olinkin vuoden verran Meksikossa vaihdossa.

Ennen Tokmannia työkokemukseni koostui pääasiassa kesätöistä varastoalalla, matkailualalla ja taloushallinnossa. Sen lisäksi olin toiminut startup yrittäjänä ja oppinut laaja-alasesti kaikesta bisnekseen liittyvästä ja saanut ankkuroitua opiskelujen teorian todellisuuteen. Kaupan alalta minulla ei ollut kokemusta muuten kuin asiakkaana.

Hain Tokmannin Trainee-ohjelmaan kaupan alalle, koska se kuulosti kiinnostavalta haasteelta ja mahdollisuudelta oppia uutta. Olin myös kuullut paljon hyvää Tokmannin Trainee-ohjelmasta. Olin jo aiemmin miettinyt trainee/graduate-ohjelmaan hakemista, koska mielestäni nämä ohjelmat tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden oppia yrityksestä ja vaikuttaa omaan urapolkuun. Luettuani Tokmannista yrityksenä tykästyin heti rentoon kulttuuriin, arvoihin sekä todelliseen haluun kehittyä ja kasvaa.

Hakuprosessi oli todella mukava kokemus ja hyvin sekä jouhevasti hoidettu. Hakuprosessin huipentuma oli arviointipäivä Tokmannin pääkonttorilla, jolloin pääsi tekemään ryhmätöitä, tapaamaan mahdollisia tulevia esimiehiä sekä tutustumaan Tokmanniin työpaikkana. Neuvona tuleville hakijoille antaisin ehdottomasti omana itsenä esiintymisen. Mielestäni on sekä itselle että yritykselle tärkeää antaa mahdollisimman oikea kuva itsestä, jotta valinta tehtävään on puolin ja toisin oikea.

Arviointipäivän jälkeen olin todella innoissani Trainee-ohjelmasta ja kiinnostukseni Tokmannia kohtaan kasvoi huimasti. Kun vihdoin pääsin aloittamaan ensimmäistä päivää Mäntsälässä Traineena, olin täynnä intoa ja halua kehittyä kaupan alan ammattilaiseksi. Trainee-ohjelman ensimmäiset viikot menivät tutustuessa Tokmanniin yrityksenä ja sen erilaisiin prosesseihin. Saimme toisen Traineen, Elinan, kanssa yksityiskohtaiset perehdytyssuunnitelmat ja eri osastojen johtajat ja esimiehet kertoivat meille tiimiensä työstä. Tämän jälkeen alkoi kuuden viikon mittainen myymäläjakso, jonka aikana pääsi tutustumaan myymälätyöhön erilaisissa myymälöissä ja oppimaan myös myymäläpäällikön työstä. Myymäläjakso oli ainakin minulle, jolla ei ollut yhtään kaupan alan kokemusta ennestään, todella opettavainen ja mielenkiintoinen. Trainee-ohjelman parasta antia on ehdottomasti ollut, niin kuin ennalta toivoinkin, laaja-alainen ja yksityiskohtainen tutustuminen koko Tokmanniin ja sen henkilöstöön. Omasta mielestäni tämä tuntuu todella hyvältä ja luontevalta tavalta lähteä työelämään opiskelujen jälkeen.

Olen jo nyt, neljän kuukauden jälkeen, oppinut todella paljon siitä miten kauppaa tehdään, mutta samalla tajunnut miten paljon on vielä opittavaa. Mielestäni parasta tässä onkin, että on jatkuvasti mahdollisuus kehittyä ja oppia. Seuraavaksi odotan innolla tulevia omia projektejani sekä tietenkin Trainee ohjelman ”huipentumaa” eli tutustumismatkaa Tokmannin Kiinan konttoriin.

Trainee ohjelman hyviä puolia on myös mahdollisuus päästä itse vaikuttamaan omiin tehtäviin ja uraputkeen ohjelman jälkeen. Tutustuttuaan koko yrityksen toimintaan on luonnollisestikin paljon helpompaa sanoa mikä itseä kiinnostaa kaikista eniten. Itse haluaisin päästä kehittämään Tokmannin asiakaskokemusta entistä paremmaksi, oli se sitten kivijalan tai verkkokaupan puolella, kehittämällä prosesseja, brändiä tai monikanavaisuutta.

Tokmanni on mielestäni todella aito ja mukava työpaikka. Täällä saa olla oma itsensä, kunhan hommat hoituvat. Mielestäni Tokmannin arvot ja tavoitteet näkyvät ja toteutuvat hyvin jokapäiväisessä työssä. Yrittäjämielisenä pidän Tokmannin halusta uudistua rohkeasti ja jatkuvasti kehittyä kiinnostavalla ja muuttuvalla kaupan alalla. Matalan hierarkian ja ketterän organisaatiorakenteen takia tuntuu siltä että täällä tehdään töitä yhdessä. Myös harvassa pörssiyrityksessä traineet saavat säännöllistä sparrausta yrityksen toimitusjohtajalta!

Kun itse lähdin hakemaan töitä opintojen jälkeen pidin yrityksen arvoja, kulttuuria ja tavoitteita tärkeämpinä kriteereinä kuin yrityksen toimialaa tai tuotetta. Tokmannin Trainee ohjelmaan kannattaa hakea niiden vastavalmistuneiden ja opintojensa loppupuolella olevien, joita kiinnostaa aito halu kehittyä, katsoa eteenpäin ja joita haasteet eivät pelota.

Uskon että Trainee-ohjelma antaa todella hyvät edellytykset uralle kaupan alalla. Kattava perehdytys ja syvällinen yritykseen tutustuminen luo hyvän perustuksen tulevaan asiantuntijarooliin ja mahdollisiin esimiestehtäviin. Olen aivan varma, että olipa tuleva tehtävä mikä tahansa, niin tulen siinä pärjäämään, kiitos siitä Trainee ohjelman perehdytykselle, sekä viihtymään kiitos Tokmannin upean työpaikkakulttuurin.

Oton ura on edennyt Tokmannilla edelleen ja nykyisin hän työskentelee markkinointiosaston projektipäällikkönä.

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.