Tokmannilla traineena vuonna 2019 aloittanut Elina kertoo Trainee-jaksoon liittyvistä kokemuksistaan tässä trainee-jakson alussa tehdyssä haastattelussa. Trainee-ohjelma tarjoaa tavallista nopeamman oppimispolun ja laaja-alaisen osaamisen kaupan alalla ja Tokmannilla ja nykyään Trainee-ohjelmasta Tokmannin urapolun aloittanut Elina työskenteleekin Tokmannilla kehitysosaston projektipäällikkönä. 

Nimeni on Elina ja aloitin Tokmannilla toimitusketjun traineena vuoden 2019 tammikuussa. Takana on siis jo muutama erittäin mielenkiintoinen kuukausi Tokmannilla ja fiilis on korkealla! 

Opiskelen Helsingin Yliopistossa elintarviketalous ja kulutus –maisteriohjelmassa ja opinnoista on jäljellä enää gradun kirjoittaminen. Opintoihini on sisältynyt kuluttaja- ja elintarvike-ekonomiaa sekä markkinoinnin opintoja. Kansainvälisyys on ollut itselleni opiskeluaikana tärkeää ja olen ollut kaksi kertaa vaihdossa, ensin Belgiassa ja sitten Hollannissa. 

Aiempaa työkokemusta minulla on muun muassa ruokakaupasta sekä elintarviketeollisuuden erilaisista tehtävistä. Teollisuudessa oli kiva työskennellä, mutta kaupan alan nopeatempoisuus ja mahdollisuus vaikuttaa kuluttajien arkeen aivan uudella tasolla vetivät minua puoleensa. Ruokakaupassa työskentely kandiopintojen aikana sai minut ensimmäisen kerran kiinnostumaan alasta ja siitä, miten koko ketju tuotteiden valmistuksesta kaupan hyllylle tapahtuu. 

Päätin hakea Tokmannin Trainee-ohjelmaan, koska mahdollisuus päästä tutustumaan syvemmin yritykseen ja sen eri osastojen toimintaan kuulosti mahtavalta. Itselläni ei ollut selkeää näkemystä siitä, minkälaisessa työtehtävässä haluaisin työskennellä opintojeni päätyttyä, joten monipuolinen katsaus kaupan toimintaan houkutteli. 

Tokmannin Trainee-hakuprosessi oli selkeästi rakennettu ja hakijoita pidettiin hyvin ajan tasalla prosessin kulusta. Rekrytointi koostui ennakkotehtävistä, arviointipäivästä ja haastatteluista. Erityisesti arviointipäivä jäi mieleeni sekä haastavimpana, että parhaimpana osana koko prosessia. Päivän aikana teimme ryhmä- ja yksilötehtäviä, pääsimme kuulemaan lisää Tokmannista sekä pyörähtämään keskusvaraston puolella. Päivä oli erittäin antoisa ja sai innostumaan Trainee-ohjelmasta ja Tokmannista entistäkin enemmän. Tulevia hakijoita neuvoisin panostamaan haun eri vaiheisiin huolella mutta turhia jännittämättä. Myös Tokmannin toimintaan tutustuminen hakuvaiheessa kannattaa. 

Trainee -vuosi alkoi tammikuussa Tokmannin hallinto- ja logistiikkakeskuksella Mäntsälässä, jossa saimme kuulla kattavasti eri osastojen ihmisiltä heidän työtehtävistään ja kartuttaa yleiskäsitystä Tokmannin toiminnasta. Konttorijakson jälkeen jalkauduimme myymälöihin, joissa pääsimme tutustumaan ja osallistumaan myymälätyöhön. Kuuden viikon myymäläjakson jälkeen palasimme Mäntsälän logistiikkakeskukselle, jossa seuraavaksi pääsimme syventymään keskusvaraston toimintaan. Kaikki jaksot olivat erittäin kattavia ja koen oppineeni jo nyt todella paljon kaupan alasta! Siitä, että ymmärtää miten eri toiminnot nivoutuvat yhteen kokonaisuudeksi, on varmasti paljon hyötyä tulevissa työtehtävissä. Parasta tähän mennessä onkin ollut ohjelman monipuolisuus ja mahdollisuus päästä tutustumaan eri työtehtäviin ja tokmannilaisiin konttorilla, myymälässä ja varastolla. 

Tällä hetkellä odotan, että pääsen osallistumaan erilaisiin projekteihin ja oppimaan lisää itse tekemällä. Kuulun toimitusketjun kehitys–tiimiin, joten syvempi tutustuminen toimitusketjun toimintaan ja kehityskohteisiin tulee olemaan seuraava vaihe. Myös muiden osastojen projekteihin osallistuminen on tavoitteena, jotta talo tulisi vielä monipuolisemmin tutuksi. Vaikka Trainee-vuotta on jäljellä vielä melko paljon ja asiat saattavat muuttua, tuntuu että myös myöhemmin haluaisin työskennellä erilaisten kehitysprojektien parissa. 

Tokmanni on osoittautunut erittäin mukavaksi työpaikaksi. Täällä on todella mahtavaa porukkaa töissä, ja koen että uutena ihmisenä vastaanotto on ollut erittäin lämmin. Voisin suositella Tokmannia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kaupan alasta ja valmiita työskentelemään nopeatempoisessa toimintaympäristössä. Trainee-ohjelma sopii erityisesti niille, joilla on halua oppia Tokmannista ja sen toiminnasta laaja-alaisesti. Vuoden perehdytys antaa todella hyvät valmiudet kasvaa osaajana, kunhan itse ottaa vastuun oppimisesta. Oma aktiivisuus on se, millä ohjelmasta saa mahdollisimman paljon irti! 

Trainee-vuoden jälkeen Elinan matka jatkui ensin kehitysosaston projektipäälliköksi ja sen jälkeen myynti- ja toimitusketjun kehityspäälliköksi. 

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä