Tuija päätyi tuore-elintarvikkeen osastovastaavaksi lähestulkoon sattumalta. – Olin juuri valmistunut työn ohessa oppisopimuksella opiskellen merkonomiksi. Tokmannilla oli kaksi osastovastaavan työpaikkaa auki, toinen oli oman myymäläni elintarvikeosastolle ja toinen lähimyymälässä kovalle puolelle. Kävin lähimyymälässä haastattelussa, Tuija kertoo. Tuija puhui haastattelusta esihenkilölleen, joka kehotti Tuijaa hakemaan myös Kylmäkoskelta tuore-elintarvikeosaston osastovastaavan paikkaa. 

Tuija koki tuolloin, että hänen osaamisensa on päivittäistavarapuolelta. Elintarvike oli hänelle suuri tuntematon. – Punnitsin plussia ja miinuksia ja päätin lopulta hypätä suoraan syvään päähän ottamalla täysin uuden haasteen omasta myymälästä vastaan. Aluepäällikön ja myymäläpäällikön haastattelujen jälkeen minut valittiin tehtävään, jossa olen nyt toiminut puolitoista vuotta, enkä ole katunut urasuuntaustani elintarvikkeeseen päivääkään.  

Tuija pitää osastovastaavan työstä elintarvikeosastolla erityisesti koska työ on vaihtelevaa. Saa vastuuta, pystyy vaikuttamaan asioihin ja vuorovaikuttamaan eri sidosryhmien esim. oston, täydennyksen ja tavarantoimittajien kanssa sekä tietenkin suunnittelemaan ja tekemään yhdessä myymälän henkilöstön kanssa. 

Tuija aloitti työuransa Kylmäkosken Millerin myymälässä 18-vuotiaana ja palasi 10 vuotta myöhemmin samaan rakennukseen takaisin, joka oli muuttunut Tokmanniksi. Ympyrä sulkeutui. Nyt Tuijalla on Tokmanni vuosia takana jo yli 15 vuotta.

Tuoreruoka-osastolla hevi tutuksi 

Hevi on aina ollut lähellä Tuijan sydäntä.  – Ennen tuoreeseen siirtymistä sana hevi toi ensimmäisenä mieleeni näin kovemman luokan metallimuijana musiikin tyylilajin, Tuija nauraa. Sittemmin olen oppinut sille toisenkin merkityksen tuoreruuan hedelmä- ja vihannesosastolla.  

Tokmannilla koulutetaan työn ohella 

Koulutukseltaan Tuija on tarjoilija ja merkonomi. Merkonomin tutkinnon hän opiskeli oppisopimuksella työn ohessa Tokmannilla. Tällä hetkellä Tuija käy Tokmannin tuore-elintarvikkeen työntekijöille räätälöityä liiketoiminnan erikoisammattitutkintoa. - Lähiopiskelupäivät on olleet upea tapa verkostoitua ja vaihtaa kuulumisia eri Tokmanneilla työskentelevien kanssa. Olen saanut keskusteluista paljon hyviä vinkkejä omaan tekemiseen, Tuija kertoo. Lähipäivien aikana kuulee eri myymälöiden vinkkejä ja tarinoita ja Tuija onkin huomannut, että kaikki ovat samassa veneessä ja kehittymisen päämäärä on kaikilla sama, samoin yhdessä tekemisen meininki. Tuijan mukaan Tokmanni työnantajana kannustaa henkilöstöä kehittymään. 

-Tokmanni on vuosien varrella kehittynyt suuresti ja sitä on ollut ilo seurata läheltä, Tuija kertoo. Verkostojen kehittäminen ja yhdessä tekeminen yli myymälärajojen on hienoa ja palkitsevaa.  

Työpäivät Tokmannilla 

Myymälätyöskentely sopii Tuijan mielestä asiakaspalveluhenkiselle, erilaisten ihmisten kanssa toimeen tulevalle, joustavalle, liikkuvasta ja ajoittain hektisestä sekä raskaastakin työstä pitävälle henkilölle. Työajat vaihtelevat klo 6 – 21.30 välillä, se tuo vaihtelua päiviin. Kuormat puretaan yleensä aamupainotteisesti ja asiakkaita palvellaan ammattitaitoisesti myymälän sulkemiseen asti.  

Työpäivät Tokmannin tuoreruokaosastolla eivät ole koskaan samanlaisia. Päivät ovat hektisiä ja homma välillä kuin Sherlock Holmesilla, mysteereitä putkahtaa esiin ja niitä selvitellään. Yksin Tuijan ei ole tarvinnut ongelmien ilmaantuessa jäädä. – Pidän työstä, joka pitää liikkeessä ja haastaa ja kasvattaa mieltä. Tiimissä on paikka jokaiselle erilaisille persoonalle ja on upea havaita kuinka jokainen yksilö täydentää toistaan.  

-Arvostan Tokmannia työnantajana. Minulla on tunne, että Tokmanni kuuntelee, on joustava ja tahtoo kehittyä, Tuija kertoo. Työterveys on saatavilla ja jaksamista tuetaan esim. E-passilla.  

Asenne ratkaisee

-Olen kokenut kaupan alan omakseni jo pitkään, Tuija kertoo. Tapahtuma, joka sai minut havahtumaan oman alan löytymiseen, oli suuri epäonnistuminen. Koin töissä haastavan asiakaspalvelutilanteen ja hoidin sen todella huonosti. Se miten asian käsittely hoidettiin aluepäällikön ja myymäläpäällikön toimesta oli todella ammattitaitoista ja puhuttelevaa. Huomattiin, että virheitä oli tehty puolin ja toisin. Olen ikuisesti kiitollinen heille tuosta palautteesta! Sanoin itselleni, että ei näin, en todellakaan toimi enää näin. Hieman tämän päätöksen jälkeen huomasin kyseleväni esihenkilöltä koulutuksia. Aloin kehittymään ja kehitys jatkuu edelleen, parasta on, että en näe sille loppua. 

Tuija vinkki kaupan alalle tulijoille ja jo kokeneemmillekin konkareille on: ”Uskalla kokeilla uutta pelkäämättä epäonnistumisia, virheet ovat usein tie kehitykseen. Uskalletaan uudistua, yhdessä!” Tuijan lauseessa tulevat esiin myös Tokmannin arvot, jotka ovat ylpeästi halpa, uskallamme uudistua ja yhdessä. Ne ovat pohja kaikelle tekemisellemme. 

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.