Itiksen Tokmanni -myymälässä riittää vilskettä vuoden vilkkaimman ajan ollessa käsillä. Joulumyynnin parissa osana myymälän tiimiä työskentelee Anve Kapp, joka on tullut töihin myymälään Tokmannin ja Stadin ammattiopiston yhteistyönä toteutettavan koulutuksen kautta.
Maahanmuuttajataustaisille henkilöille suunnattu koulutusohjelma koostuu koululla suoritettavasta teoriaosuudesta sekä myymäläharjoittelusta. Noin kahden kuukauden mittaisen teoriaosuuden aikana opiskellaan Stadin ammattiopiston johdolla asiakaspalveluun ja myymälätyöhön liittyviä asioita sekä myymälän asiakaspalvelussa tarvittavaa suomen kielen sanastoa. Teoriajakson jälkeen opiskelijat pääsevät oppimaan asioita käytännössä myymäläharjoittelun merkeissä.
Tavoitteena koulutusohjelmassa on Tokmannin myymälään työllistyminen ja ohjelmaan sisältyvä harjoittelujakso tarjoaakin oivan mahdollisuuden niin harjoittelijalle kuin myymäläpäälliköllekin päästä näkemään, miten myymälätyö uudelle tekijälle sopii.
Kysyimme Anvelta mitä mieltä hän on koulutuksesta ja Tokmannilla työskentelystä. Samalla jututimme myös Anven palkannutta Tonia, joka työskentelee myymäläpäällikkönä Itiksen myymälässä.
Kuka olet ja miten päädyit mukaan tähän koulutusohjelmaan?
”Olen Anve ja kotoisin Virosta. Työskentelin Suomeen muutettuani ensin rakennussiivoojana, mutta äitiysloman jälkeen halusin vaihtaa siivoojan työstä toisenlaisiin tehtäviin. Olen suorittanut talonrakentajan tutkinnon Stadin ammattiopistossa ja työskentelinkin tutkinnon valmistumisen jälkeen muurausten ja laatoitusten parissa. Aloitin työn ohella myös ammattikorkeakoulussa rakennusmestaritutkinnon opinnot, mutta tuntui, ettei perheelle jäänyt opiskelun ja työn ohella tarpeeksi aikaa ja keskeytin opiskelun. Päätin vaihtaa johonkin ihan muunlaiseen työhön ja työkkärin listalla näin ilmoituksen maahanmuuttajille suunnatusta koulutuksesta ”Anve kertoo.
”Minulle sanottiin, että 10 pääsee mukaan ja paikkaa haettuani pääsinkin Stadin Ammattiopiston tekemän haastattelun jälkeen vielä Itiksen Tokmannin myymäläpäällikkö Tonin haastateltavaksi. Toni kertoo, että Anve teki haastattelussa vaikutuksen positiivisella asenteellaan.
Millaisin odotuksin aloitit myymäläharjoittelujakson ja miten harjoittelu on sujunut?
”Päätavoitteeni oli lähteä kokeilemaan jotain uutta rakennusalan jälkeen. Aiemmin olin vitsaillut lapsilleni, että olisi kiva työskennellä kaupan hyllyjen välissä, mutta ohjelmaan lähtiessäni minua mietitytti, että olenko riittävän sosiaalinen tähän työhön. Tiedostin, että myymälässä ja kassalla työskentely ovat mukavuusalueeni ulkopuolella ja hakemuksen lähettämisen jälkeen pelkäsin, että pärjäänkö tässä työssä”, Anve tunnustaa. Mutta täällä työskennellessäni olen löytänyt uusia, ihmisläheisiä piirteitä itsestäni”, Anve lisää naurahtaen. Anven pelkoa ihmisläheistä työtä kohtaan on vaikeaa uskoa hänen vastatessaan kysymyksiin iloisesti huumoria ja naurua säästelemättä. Anven rohkeus hakeutua myymälätyöhön peloista huolimatta tekee vaikutuksen.
”Pelkäsin myös kassalle menemistä aluksi ja olen kiitollinen Tonille, että olen saanut perehtyä rauhassa eikä tarvinnut mennä heti kassalle, vaan sain opetella ensin osastolla. Kassatyöhön minut opettanut Jonna oli aina vieressä opastamassa ja tekemällä pelko kassatyötä kohtaan hälveni. Jonon lisääntyminen kassalla jännittää, mutta olen oppinut keskittymään yhteen asiakkaaseen kerrallaan ja nyt tykkään tosi kovasti kassalla olemisesta” Anve riemuitsee.
Myymälätyö on monipuolista ja työkaverilta saa apua
Keskustelu siirtyy Tonin ja Anven ajatuksiin myymälätyöstä. Toni on itsekin aloittanut Tokmannilla kesätyöntekijänä, joten hänellä on omakohtaista kokemusta osaamisen kehittymisestä pikkuhiljaa kohti vastuullisempia tehtäviä. Toni kertoo viihtyneensä Itiksen myymälässä, koska asiakkaita ja tekemistä on paljon ja päivät menevät nopeasti. Itäkeskuksen myymälä onkin asiakasmääriltään yksi Tokmannin suurimmista myymälöistä. Anvekin on huomannut, että vilskettä riittää ja paljon asioita tapahtuu yhtä aikaa, mikä tuntui Anven mukaan aluksi jopa hieman pelottavalta. Anve lisää, että aina on kuitenkin kivaa ja Toni komppaa, että myymälässä ei koskaan ole yksin ja myös henkilökunnan käytössä olevasta korvanapista on hyötyä, sillä työkaverilta voi sen avulla kysyä neuvoa.
”Tokmannin myymälöissä myös kausivaihtelu tuo mielekkyyttä työhön ja kaikki työntekijät koulutetaan sekä osastolla että kassalla tehtävään työhön”, Toni lisää.
Harjoittelu on hyvä reitti työllistymiseen
Erilaiset tutkintoon tähtäävien koulutusten ja lyhyempien koulutushankkeiden harjoittelut voivat parhaimmillaan tarjota loistavan väylän työllistymiseen ja työuraan myymälässä. Itäkeskuksen myymälän myymäläpäällikkö Tonilla on vankka kokemus yhteistyöstä oppilaitosten kanssa.
”Minulla on pitkä kokemus erilaisista hankkeista ja harjoittelijoiden työllistämisestä. 90 % itse rekrytoimistani ihmisistä on tullut taloon harjoittelun kautta ja harvemmin tarvitsee rekrytoida normaalisti. Viime syksynä oli yksi tavallinen rekrytointi ja sitäkin kautta löytyi itse asiassa aiempi harjoittelija tähän myymälään töihin”, Toni naurahtaa.
Kielitaidon merkitys perehtymisessä ja työn sujumisessa
Itiksen myymälässä työskentelee monia eri kieliä äidinkielenään puhuvia työntekijöitä, joiden suomen kielen taito on työsuhteen alussa vaihdellut. Mikä on minimiedellytys kielitaidon suhteen, jotta myymälässä voi työskennellä ja miten perehdytys hoidetaan, kun perehtyjän äidinkieli ei ole suomi?
”Haastattelussa selviää, että riittääkö kielitaito”, Toni kertoo. ”Ei haittaa, vaikka vähän hakee sanoja haastattelussa. Kassalla täytyy kuitenkin olla hyvä suomen kielen taito. Osastolla on helpompi pyytää työkavereilta apua. Meillä on ollut paljon harjoittelijoita, joiden kielitaito on ollut heikko, mutta puhumalla oppii. Harjoittelusta on helpointa aloittaa ja silloin henkilö näkee itsekin, miten työ sujuu.”, Toni kuvailee.
Anve kokee suomen kielen taidon tärkeäksi, sillä monesti asiakkaan kanssa keskustellaan tuotteista ja usein asiakkaalle myös luetaan tuoteselosteita. ”Välillä asiakkaat myös käyttävät erikoisia sanoja, kuten eräs asiakas, joka käytti farkuista itselleni vierasta sanaa ”farmarit””, Anve naurahtaa.
Kysyessäni käytännöistä, jotka auttavat työnteossa ja kielen oppimisessa, Anve nostaa esiin mukavan ja auttavaisen henkilökunnan sekä avoimen mielen. Toni komppaa Anvea ja lisää, että myymäläpäällikön on ymmärrettävä, ettei harjoittelijalta voi odottaa samaa kuin 20 vuoden työkokemuksen omaavalta. On osattava astua harjoittelijan saappaisiin.
Keskustelun aikana Toni antaa Anvelle kiitosta siitä, että Anve kyselee ja uskaltaa kysyä paljon, sillä pitkään Tokmannilla työskennelleelle henkilökunnalle työt sujuvat niin rutiinilla, että aivan kaikkea ei välttämättä huomaa kertoa, vaikka perehdytystä tehdäänkin valmiiksi laaditun perehdytysohjelman mukaisesti. Toni korostaakin molemminpuolista vastuuta uusien tehtävien opettelussa.
Harjoittelu selkeytti tulevaisuuden suunnitelmia
Kysyn Anvelta hänen tulevaisuudensuunnitelmistaan.
”Tavoite uuden kokeilusta vaihtui harjoittelun aikana tavoitteeksi työllistyä Itiksen myymälään, ja harjoittelun vaihtumisesta palkalliseen työhön on jo sovittu. Myymälässä pääsee työskentelemään eri osastoilla ja kassalla ja päivät menevät nopeasti. Monesti hämmästyn, kun huomaan, että onkin jo kotiinlähdön aika. En harkitse enää paluuta rakennusalalle, vaan näen, että tulevaisuuteni on Tokmannilla”, Anve kertoo iloisesti.
”Tulevaisuudessa haluaisin lisää haasteita ja vastuuta ja oppia itsestäni uutta. Olen oppinut kommunikoimaan enemmän ihmisten kanssa ja haluaisin saada jossain vaiheessa oman osaston vastuulleni. Olisi kiva tilata tuotteita ja vastata osaston esillepanoista. Opittavaa on kuitenkin paljon”, Anve jatkaa.
Toni kertoo, että eri kausivaihtelun vuoksi täytyy oikeastaan nähdä koko vuosi, jotta tietää mistä myymälätyössä kaiken kaikkiaan on kyse. Keskustelemme Tonin ja Anven kanssa Tokmannin uramahdollisuuksista ja kannustamme Anvea pitämään mielessä Tokmannin tarjoamat mahdollisuudet edetä kassa-myyjän tehtävästä osastovastaavaksi ja edelleen apulaismyymäläpäällikön ja myymäläpäällikön tehtäviin.
”Tule haastattelemaan minua 10 vuoden päästä, kun toimin Tokmannilla myymäläpäällikkönä ja minulla on ohjauksessani oma harjoittelija”, Anve huikkaa keskustelun lopuksi iloisesti virne kasvoillaan.