Suvi siirtyi Tokmannin kassa-myyjän rooliin hotelli- ja ravintolapäällikön paikalta noin seitsemän vuotta sitten. Alanvaihtoa vauhditti oivallus, että itselle sopii paremmin asiakkaiden palvelu päivällä kuin ravintolassa lauantaiyönä kello 03.25. Kaupan ala oli tullut Suville tutuksi jo aiemmin jouluapulaisen roolissa, jota hän hoiti muiden töiden ohella, joten rohkea hyppy toiselle alalle oli mahdollinen.

Jokaisesta työtehtävästä oppii jotakin

Yläasteen jälkeen Suvi opiskeli catering-alan palveluvastaavaksi ja hän on kokeillut työurallaan monenlaisia töitä. Hän on työskennellyt keittiöiden, ravintoloiden ja hotellien lisäksi pikaruokaravintoloissa. Myös työ Alkossa ja kirpputorilla on tullut tutuksi. Jokaisesta työstä Suvi kokee oppineensa jotain.

Kokeilemisen kautta huomaa vähintäänkin sen mikä itselle sopii ja mikä ei, Suvi summaa.

Tokmanni mahdollistaa kouluttautumisen ja kehittymisen työn ohella

Tänä vuonna Suvi sai päätökseen liiketoiminnan ammattitutkinnon Tokmannin omassa ryhmässä.

On hienoa, että työnantaja mahdollistaa töiden ohessa kehittymisen. Suosittelen uuden oppimista kaikille iästä riippumatta, hän toteaa.

Opintojen lisäksi Suvi on kokenut, että Tokmannilla myymälätyöntekijälläkin on mahdollisuus vaikuttaa ja kehittää toimintaa. Suvi on esimerkiksi mukana projektissa, jossa kehitetään uutta kassajärjestelmää Tokmannille. Omassa myymälässään hän on saanut toteuttaa ideoitaan myymäläpäällikön kannustamana.

Olen kokenut, että olen saanut uusia mahdollisuuksia kehittyä, koska minulla on halu tehdä aina parhaani, uskallusta jakaa kehitysideoita ja laitan töissä toimeksi, asiat eivät jää suunnitteluasteelle, Suvi kertoo.

Toki välillä kaikki asiat eivät onnistu niin kuin oli tarkoitus, mutta silloinkin käteen jää oppia – näin en tee jatkossa uudelleen.

Työ Tokmannin kassalla vaatii tarkkuutta ja siinä saa käyttää rohkeasti pelisilmää

Ikaalisten myymälässä Suvi on tehnyt aina töitä sekä kassalla että hoitanut työkalu-, kodintekniikka- tai vapaa-ajan osastoa.

Olen osan viikosta kassalla ja osan osastolla, se tuo mielestäni juuri sopivasti vaihtelua arkeen. Minusta kassatyössä on parasta asiakkaiden kohtaaminen ja nopeiden ratkaisujen tekeminen erilaisissa keskustelunavauksissa. Yhteyden syntymisestä asiakkaaseen saa onnistumisen tunteen.

Tokmannin myyjä voi toimia oman työnsä ohella myös yritysmyyjänä

Myymäläpäällikkö ja osastovastaava ovat huomanneet, että Suvi kaipaa vaihtelua, joten häntä suositeltiin alueen yritysmyyjäksi ja niinpä hän tuli valituksi rooliin, jota tehdään oman työn ohella kahtena päivänä kuukaudessa.

Yritysmyynti on just mun juttu, Suvi toteaa kolme vuotta yritysmyyjän työtä tehtyään.

Olen saanut tämän uuden roolin myötä lisää haastetta työhöni, päässyt näkemään alueen muita myymälöitä ja tavannut paljon ihania ihmisiä, hän kertoo.

Yritysmyynnissä työskentely on antanut Suville uutta näkökulmaa myös työhön omassa myymälässä.

Yritysmyyjän työssä saan toteuttaa ja ideoida itse uusasiakashankintaa sekä hoitaa olemassa olevia asiakkuuksia. Minusta on mahtavaa, että työntekijöihin luotetaan ja jokainen yritysmyyjä saa toteuttaa uusiasiakashankintaa itselleen sopivalla tavalla, Suvi kertoo.

Myymälöitä yritysmyyjänä kierrellessä ständin kanssa oppii nopeasti erilaisia lähestymistapoja erilaisia asiakkaita kohtaan. Jotkut asiakkaat kiertävät ständin nähdessään sen kaukaa ja toiset tulevat heti kysymään mikä juttu tämä on. Olen oppinut tapoja kuinka saada kaukaa kiertäväkin asiakas pysähtymään ja kiinnostumaan asiasta, Suvi kertoo.

Asiakkaissa parasta onkin juuri heidän erilaisuutensa, ei ole yhtä oikeaa tapaa, ja koko ajan on mahdollisuus oppia lisää.

Myyjän työssä kehittymistä helpottaa numero-osaaminen

Suvi on kilpailuhenkinen ja tykkää seurata lukuja sekä toimia niiden mukaan.

Luvut eivät valehtele. Joskus itsestä tuntuu, että jokin tuote ei myy, vaikka sen eteen olisi tehty töitä, mutta raportilta saattaakin nähdä että tilanne on päinvastoin. Sellaisen huomion voimalla menee yleensä koko viikko hyvällä mielellä.

Kilpailuhenkisyys ja mielenkiinto lukuja kohtaan ovat myymäläpäällikönkin mielestä Suvin supervoima. Hän seuraa aktiivisesti myyntejä niin myymälässä kuin yritysmyyntiä tehdessäänkin. Lukujen kautta voi pohtia, miksi jokin esillepano onnistui tai epäonnistui, ja saada sitä kautta ideoita miten voin tehdä seuraavalla kerralla toisin.

Työ Tokmannilla on monipuolista ja vaihtelevaa

Välillä työ on kiireistä ja on haasteitakin, mutta onneksi minun kohdalleni on osunut paljon ihania asiakkaita ja he valaisevat synkänkin päivän, Suvi kertoo.

Päivän aikana otetaan monta askelta ja minulla on tapana kirjoittaa pieneen taskussa kulkevaan vihkoon kaikki päivään suunnitellut tehtävät, olivatpa ne kaasutilauksia tai yksittäisen hintalapun laittamista paikoilleen. Tämä on minun tapani hallita stressiä ja varmistaa, että kaikki työt tulevat hoidettua, hän pohtii.

Suvin vinkit uusille tokmannilaisille

Suvin mielestä Tokmanni sopii työpaikkana henkilöille, jotka nauttivat asiakaspalvelusta, eivät pelkää työtä, tykkäävät vauhdista ja pystyvät tekemään työssään nopeitakin ratkaisuja. Hän haluaa antaa kaksi vinkkiä uusille tokmannilaisille.

  • Vaikka kiirettä ja tekemistä riittää aina, niin ei saa unohtaa, että olemme myymälässä asiakkaita varten.
  • Hymy ei maksa mitään, mutta antaa paljon sen saajalle. Hymyllä selviää paremmin monesta ikävästäkin tilanteesta.

Koetan itse joka päivä ylittää asiakkaiden odotukset, ja kun siinä onnistuu, tulee itsellekin hyvä mieli, Suvi kertoo.

Kohtaan välillä asiakkaiden suunnasta ennakkoluuloja hoitaessani työkaluosastoa ja on mahtavaa, jos ennakkoluuloista huolimatta pystyn palvelemaan asiakkaan hyvin ja välillä jopa myymään asiakkaalle paremman tuotteen, kuin mitä hän oli tullut alun perin hakemaan, Suvi kertoo hymyillen.

Tokmannilla on laaja valikoima, joten joka päivä oman myymälän tuotteista uuden oppiminen kuuluu työhön. Asiakkaita yllättää välillä Ikaalisissa Tokmannin kodintekniikan valikoima, pienestä kaupungista löytyvät esimerkiksi imurit, keittolevyt, kahvinkeittimet, Suvi kertoo.

Työporukka on meidän myymälän vahvuus

Ikaalisten myymälässä on osaava työporukka.

Meillä on töissä erilaisia ihmisiä luonteeltaan, iältään ja taidoiltaan. Kun yhdistämme kaikkien työntekijöiden parhaimmat puolet sekä osaamiset ja toimimme yhdessä, niin työtiimimme saa paljon aikaan, ilmapiiri on kannustava ja myymälä hyvässä kunnossa. Meillä on iloinen, yhdessä tekemisen meininki. Osaamme antaa palautetta ja jakaa ideoita myös työkavereiden kesken. Huumori on tässä porukassa tärkeä voimavara, ja jos tarvitsee apua sitä työporukalta kyllä aina saa.

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.