– Tärkein tehtävä puutarhaosastolla on asiakaspalvelu – kukkien kastelu tulee heti kakkosena, Loviisan Tokmannilla kassamyyjänä ja puutarhamyyjänä työskentelevä Iida kertoo. 

Kuormanpurku kuuluu myös viikkotehtäviin, kiireisimpään aikaan kukkakuormia tulee useamman kerran viikossa.  

– Lähetyksessä tulleet kasvit kastellaan heti rullakoissa, ne tarvitsevat vettä kuljetuksen jälkeen. Näin myyntikuntoisuus säilyy, vaikka kukkia ei ehtisi heti laittaa esille. 

– Ja jos on tosi lämmintä, pitää vettä ja juomista muistaa ottaa myös itse. Ulkonahan tässä ollaan koko ajan, se on mukavan erilaista kuin sisätyö myymälässä. Sääennusteita tulee seurattua sekä oman pukeutumisen että kukkien voinnin kannalta. 

Tuotteet lasketaan ja hinnat laitetaan paikalleen heti kuorman tultua, jotta niitä voi ostaa jo rullakoista. Aamuvuorolaisten aika kuuluu kukkasten ja asiakkaiden kanssa. Iltavuoro on yleensä hieman rauhallisempi, ja silloin ehtii käydä kuormaa läpi.  

Esillelaitto on tärkeää

– Kukkien täytyy näyttää aina tuoreilta ja hyviltä. Myyntikuntoisuudesta huolehtiminen ja näyttävien esillepanojen tekeminen on tärkeää, Iida sanoo.  

– Esillepanoja kannattaa muokata säännöllisesti ja asettaa kukat runsaina ja näyttävästi myyntitasoille. Mietin jo tilatessani, mitkä kukat näyttävät hyviltä isoina massoina. 

Kausi alkaa yleensä jo maaliskuussa ja käytännössä silloin, kun aurinko alkaa paistaa.  

– Yritämme ennakoida säätä, koska me haluamme olla täydessä iskussa, kun kausi alkaa. Myytävää ja myös henkilökuntaa pitää olla riittävästi. 

– Hoito-ohjeita ja kasvupaikkaa kysellään paljon, ja kaikkea mahdollista. Ja jos ei tiedä, myyjä voi ihan hyvin googlettaa tietoa kyseisestä kasvista. Tärkeintä on, että yrittää auttaa asiakasta. 

– Koko ajan tässä oppii uutta, kun uusia kasveja ja lajikkeita tulee valikoimaan. Selvitän aina valikoiman uusien tulokkaiden luonteen ja hoito-ohjeet, niin voin sitten neuvoa asiakkaillekin. 

Ruukkuja, puutarhatonttuja ja kaikkea pihalle

Laajan valikoiman ansiosta puutarhamyyjälle riittää tehtävää kesäsesongin ulkopuolellakin. Talvikaudella puutarhamyyjät huolehtivat myymälätyön ohella sisäkasvien ja joulukukkien kunnosta. Kukkien ohella Tokmannin puutarhamyymälän valikoimasta löytyy mm. multaa, lannoitteita, ruukkuja, puutarhavälineitä, työkaluja sekä muuta puutarhassa ja pihalla tarvittavaa. Sekä tietenkin ulkohuonekaluja.  

– Ulkokalusteryhmät ovat koottuna esillä, jotta asiakkaat voivat kunnolla katsella ja koeistua niitä. On myös huolehdittava, että hintalaput pysyvät paikoillaan. 

Myyjät somistavat kalusteryhmät istuinpehmusteilla, kauniilla astioilla ja servieteillä, jotta asiakas voi jo nähdä ne omissa kesäjuhlissaan.   

Painavia kalustelaatikoita ja säkkitavaraa siirrellään trukin avulla. Ainakaan yksin ei pidä nostaa mitään liian painavaa. Yleensä kuljettaja purkaa multakuorman tai joku henkilökunnasta, joka on käynyt trukilla ajo -koulutuksen. 

Iida on koulutukseltaan puutarhuri ja floristi. Asiakkaat arvostavat asiantuntevaa palvelua, mutta ymmärtävät, että kaikki myyjät Tokmannilla eivät puutarhureita ole. Puutarhamyyjän tehtävään voi kuitenkin hakea myös ilman puutarha-alan koulutusta, sillä Tokmanni tarjoaa kattavan perehdytyksen ja koulutusmahdollisuuksia aiheesta kiinnostuneille myyjilleen. Tärkeintä on aito kiinnostus asiaan. 

Jos olet puutarha-alan osaaja tai opiskelija, kannattaa kurkata puutarhamyymälöidemme avoimet työpaikat ja aktivoida hakuvahti https://tyopaikat.tokmanni.fi/avoimet-tyopaikat/.