Plan International Suomen työelämähankkeet mahdollistavat innokkaiden ja motivoituneiden maahanmuuttajataustaisten nuorten ensiaskeleet suomalaisessa työelämässä. Tokmanni on tarjonnut jo useamman kesän kesätyöpaikkoja näihin hankkeisiin osallistuville nuorille valituissa pääkaupunkiseudun myymälöissä. Zabi osallistui Planin Matkalla –hankkeeseen, joten kävimme jututtamassa häntä ja hänen ohjaajaansa Anisoa Helsingin Citycenterin myymälässä.  

Keskellä Helsingin keskustaa sijaitseva myymälä on vilkas ja sokkeloinen, mutta Zabi kävelee jo tottuneesti käytävillä. Ensin keskustelemme Matkalla –hankkeesta ja siitä, mitä hanke käytännössä pitää sisällään. 

Matkalla –hankkeessa on neljä ryhmää, joissa kussakin 10–15 nuorta. Ryhmä on tavannut useita kertoja mm. erilaisten liikuntalajien ja muiden harrastusten parissa. Hauskojen aktiviteettien lisäksi ryhmä on keskittynyt luonnollisesti työelämään liittyviin asioihin. Nuoret ovat päässeet harjoittelemaan työelämätaitoja, tekemään CV:t ja työhakemuksia sekä harjoittelemaan työhaastattelutilanteita Työelämän työpajassa. Työhaastatteluharjoituksessa haastattelemassa oli toisen ryhmän vetäjä, jotta tilanne olisi enemmän todellisen haastattelutilanteen oloinen, Ohjaaja Aniso kertoo. 

Zabi koki ryhmätapaamiset mukaviksi, sillä niissä pääsi tutustumaan muihin nuoriin ja löytyi joukosta jo entisestään tuttuja kavereitakin. Lisäksi työhaastatteluharjoitus auttoi todellisessa työhaastattelussa ja vaikka haastattelutilanne jännitti, kaikki sujui hyvin. 

Kesätyö kaupan alalla kiinnosti 

Matkalla –hankkeen kesätyöpaikkoja oli tarjolla kaupan alalla, puutarhoissa ja esimerkiksi lasten leireillä. Zabi on ollut aiemmin TET-harjoittelussa Eurokaupassa ja halusi kesätyöpaikan kaupan alalta, joita Tokmanni tarjoaa. Kahden viikon palkalliseen kesätyöhön kuuluu nuorille sopivat kuuden tunnin työpäivät, jotka ajoittuvat tässä myymälässä klo 9–15 välille.

Zabi on päässyt myymälässä hälyttämään erilaisia tuotteita erilaisilla hälyttimillä, järjestelemään hyllyjä, purkamaan kuormaa ja huolehtimaan yleisestä myymälän siisteydestä. Hän kokee, että tehtäviä ja vastuuta on annettu sopivasti. Kulkiessamme myymälässä Zabi järjestää yllättävän tottuneesti ohi mennessään esillä olevat kenkäparit siistiksi paikoilleen. 

Työkaverit auttavat ja rohkaisevat 

Kun asiakkaat tulevat kysymään häneltä apua, hän etsii tarvittaessa toisen myyjän avuksi, jotta asiakkaan kysymys saadaan ratkottua. Työkaverit ovat suhtautuneet häneen mukavasti niin myymälässä kuin tauoilla taukohuoneessakin. Jutustellessamme yksi työkavereista moikkaakin häntä iloisesti käytävällä huikaten samalla “hyvin menee Zabi”.  

Matkalla –hanke ei pääty suoraan työharjoitteluun, vaan ryhmä tekee vielä yhden yhteisen retken yhdessä. Lisäksi CV:t päivitetään yhdessä ensi kesän työnhakua varten valmiiksi. Zabi on käynyt peruskoulun ja aloittaa tulevansa syksynä media-alan opinnot ammattikoulussa. Vapaa-aika kuluu vauhdikkaasti jalkapalloa pelaten.  

Haluatko töihin Tokmannille?  

Katso avoimet työpaikkamme ja aktivoi hakuvahti https://tyopaikat.tokmanni.fi/.  

Tutustu työntekijöidemme uratarinoihin: https://tyopaikat.tokmanni.fi/tutustu-tokmannilaisiin/  

Seuraa meitä myös somessa:   LinkedIn  Facebook  Instagram  Twitter  TikTok  Youtube