Jos käyt ostoksilla Ilmajoen Tokmannilla, saatat hyvinkin tavata Toni Piirron. Tilavaa ja viihtyisää myymäläämme paikkakunnalla luotsaava Toni on erinomainen esimerkki työntekijästämme, joka on sitoutunut paitsi Tokmanniin, myös jatkuvaan uuden oppimiseen. Lue alta lisää Tonista ja työstä Tokmannilla hänen itsensä kertomana.

”Hei! Olen Toni Piirto, Ilmajoen Tokmannin myymäläpäällikkö. Tämä on minun tarinani Tokmannista, jonne päädyin hieman erilaisen tien kautta, samoin kuin koko kaupan alalle.

Ajauduin kaupan alalle ikään kuin puolivahingossa. Urheilun ja puoliammattilaispelaamisen ohella opiskelin Vaasan ammattikorkeakoulussa taloushallinnon tradenomiksi ja kirjanpitäjäksi vuosituhannen vaihteessa.

Valmistuttuani ja etsiessäni omaa paikkaani maailmassa päädyin Lidlin ja Soneran kautta tilanteeseen, jossa vuoden 2006 syksyllä näin tiedotteen, joka kertoi Tokmannin olevan tulossa Ilmajoelle. Taisin seuraavana päivänä jo soitella silloiselle henkilöstöpäällikölle ja ilmoitella halukkuudestani. Asiat etenivät vuoden mittaan, ja vuoden 2007 heinäkuussa aloitinkin Tokmannilla.

Toimenkuvani oli alussa hieman erilainen. Tällöin työskentelin Kauppapaikat ja konsepti -osastolla konseptiohjaajana konseptoinnin alkuvaiheessa. Vuoteen 2009 saakka kiersin puolta Suomea, Keminmaalta Kuopioon ja Tampereelle, ja hoidin 44 myymälän konseptiasioita.

Vuonna 2009 teleoperaattoriyritys kuitenkin houkutteli minut muutamaksi vuodeksi takaisin palvelukseensa. Olin aiemminkin ollut yrityksessä vuosina 2005–2007. Pidin kuitenkin jatkuvasti tänäkin aikana yhteyttä tokmannilaisiin, ja kun tilaisuus aukeni palata takaisin Tokmannille vuonna 2011, en epäröinyt hetkeäkään.

Ilmajoen noin 3 500 neliön myymälä sijaitsee erittäin hyvässä maantieteellisessä paikassa Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoen kupeessa. Myymälämme on sijoitettu paikkaan, jossa risteää kolmen kunnan ja kolmen kaupungin ajoväylät. Myymälämme pyörii yli 10 vakituisella sekä muutamalla osa-aikatyöntekijällä sesongista riippuen.

Työssäni pyrin varmistamaan oman myymäläni päivittäisten toimintojen turvaamisen sekä kehittämään myymäläni myyntiä oikeaan suuntaan. Myymäläpäällikön tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu kyky pitää ns. kaikki langat käsissä ja johtaa myymälää eteenpäin määrätietoisesti yhteistyössä osastovastaavien ja myyjien kanssa. Myös henkilöstön työhyvinvointi on keskeisessä avainasemassa toimenkuvassani.

Joskus töistä lähtiessäni minulla jää ns. ”työmoodi” päälle. Usein kotimatkalla ruokakaupassa poiketessani moikkailen toisen kaupan asiakkaita ihan kuin olisin töissä. Vasta jälkeenpäin tulee hymyillen mietittyä. että mitähän he ovat ajatelleet.

Vapaa-aikaani on aina kuulunut liikunnallisuus. 20 vuotta sitä hallitsi amerikkalainen jalkapallo, mutta viime aikoina lasten myötä harrastukset pyörivät pääasiassa sirkusakrobatian ja ratsastuksen parissa. Toki vauhdistakaan en ole luopunut, vaan kesäisin iso aika kuluu moottoripyörän päällä, kajakkimelonnan parissa sekä laskuvarjon varassa, jossa tavoitteenani on vielä hypätä liitopuvulla vuoren harjanteelta Etelä-Euroopan vuorten huipuilta. Toki kaikki aika ei mene vapaa-ajalla fyysisiin harrastuksiin, vaan luen ja kirjoitan itsekin. Tällä hetkellä julkaistuja novelleja on kolme, ja lisää on tulossa.

Kaupan alan työssä minua kiehtoo työn monipuolisuus. Työt vaihtelevat laidasta laitaan. Jokainen päivä on erilainen ja tuo omat haasteensa päivään. Onnistumisen hetkiä voi kokea päivittäin – eikä pelkästään asiakaskohtaamisessa, vaan myös tavaravirran hallitsemisessa. Kaikki nämä yhdessä valavat uskoa ja luottamusta osaamiseen ja sen kehittämiseen. Myös haasteet liittyvät näihin samoihin asioihin. Kannattaa siis muistaa tarttua haasteisiin. Se voi olla palkitseva kokemus itsessään. Suurin palkinto on aina huomata kehittäneensä omaa osaamistaan.

Kaupan ala on myös alati kehittyvässä vaiheessa. Olen ylläpitänyt omaa ammatillistani osaamistani osallistumalla moniin uudis- ja remonttikohteisiin tavoitteenani edelleen oppia ja nähdä uutta sekä olla eturintamassa rakentamassa ja näkemässä, minne suuntaan tulevaisuuden Tokmanneja viedään. Myös Tokmannin järjestämät omat koulutukset tukevat hyvin myymäläpäälliköiden päivittäisen työn kehittämistä. Lisäksi olen myös suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Minulle Tokmanni on aina ollut mielekäs työpaikka. Koko Tokmanni on kuin yksi iso YYA-sopimus: ystävyyttä, yhteistyötä ja avunantoa ympäri Suomen. Tokmannissa on jotain suurta yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka on melkein käsin kosketeltavissa. Työnantajana Tokmanni antaa kuvan yrityksestä, joka pyrkii panostamaan työntekijöidensä osaamiseen sekä turvallisiin työskentelymenetelmiin. Tokmanni tarjoaa työpaikan, jossa jokainen päivä sisältää yllätyksiä ja haasteita. Se tekee tästä työstä haastavan ja mielenkiintoisen.

Kaikkien työvuosieni aikana Tokmannilla olen huomannut, että prosessit muuttuvat ja kehittyvät. Mutta on meillä yksi muuttumaton asian yhdistämässä kaikkia tokmannilaisia: vastuuntunto omasta myymälästä. Meille monille Tokmanni työpaikkana on kuin toinen koti. Olemme oppineet pitämään huolta Tokmannista työpaikkana, mikä kertoo meidän tokmannilaisten lojaaliudesta työnantajaamme ja kollegoitamme kohtaan. Maailman vanhimman työehtosopimuksen neuvon ’Kohtele muita kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan’ noudattaminen toimii myös meillä Tokmannilla.

Tokmannilla on mahdollisuudet tulevaisuuden työpaikkana olla kaupan alan paras työpaikka. Laaja valikoima, kausien vaihtelut, yhteistyö yli aluerajojen sekä toimivat käytännöt mahdollistavat laajan osaamisen ja monipuolisen kaupan alan työpaikan, mikä houkuttaa yhä useampia. Myös panostus laajempaan asiakaspalveluun alkaa näkyä asiakaskunnassa.

Tokmanni on juuri sinulle tehty, jos olet fyysistä työtä pelkäämätön, oma-aloitteinen ja tartut mielelläsi toimeen. Hyvillä tavoilla, toisten työn arvostamisella sekä kunnioittamisella pärjää tässä perheessä hyvin.”,Jos käyt ostoksilla Ilmajoen Tokmannilla, saatat hyvinkin tavata Toni Piirron. Tilavaa ja viihtyisää myymäläämme paikkakunnalla luotsaava Toni on erinomainen esimerkki työntekijästämme, joka on sitoutunut paitsi Tokmanniin, myös jatkuvaan uuden oppimiseen. Lue alta lisää Tonista ja työstä Tokmannilla hänen itsensä kertomana.

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.