Jaana vastaa kahdesta Tokmannin myymälästä Tampereella. Kahden myymälän päällikkönä hiljaisia hetkiä ei ole. Jaana nauttiikin positiivisesta tekemisen meiningistä ja siitä, ettei aika käy pitkäksi. Kaupan alalla ja Tokmannilla parasta on se, että eteen tulee aina uusia juttuja, joista voi innostua.

Yrittäjähenkinen myymäläpäällikkö kauppias-suvusta

Kaupan ala ja yrittäjähenkisyys kulkee Jaanalla suvussa. Jaana pääsi jo pienenä leikkimään kaupantätiä ja auttamaan kaupan töissä perheensä yrityksessä. ”Halusin nuoresta asti myös vaikuttaa ja sanoa mielipiteeni.” Jaana kertoo. ”Tutustuin kaupassamme asiakkaisiin ja työntekijöihin ja minulla oli vahvat näkemykset siitä mitä asiakkaat haluavat ja mikä saa heidät tulemaan ostoksille uudestaan.”

Jaana olisi voinut jäädä perheen kauppaan töihin, mutta päätti lähteä kokeilemaan siipiään muualle. Tokmanni-ura alkoi 90-luvulla, 19-vuotiaana jouluapulaisena silloisessa Vapaavalinnan myymälässä. Joulun jälkeen työt jatkuivat ja Jaana siirtyi seuraavaksi kassalta vastaamaan talousosastosta. ”Kun menin osastolle näin heti monta asiaa, joita tekisin toisin ja vein näitä asioita eteenpäin. Pikkuhiljaa tajusin, että minulla on hyvä ymmärrys siitä, mitä asiakkaat arvostavat ja miten myynnin saa kasvamaan.

Talousosaston myynti kasvoi reilusti edellisestä vuodesta Jaanan otettua vastuun osastosta ja samalla kasvoi Jaanan itseluottamus ja usko omaan tekemiseen. Jaanan ammattitaitoa on arvostettu Tokmannilla ja vuonna 2007 hänestä tuli myymäläpäällikkö. Hän ehti työskennellä kahdessa pienemmässä myymälässä päällikkönä ennen kuin vuonna 2010 siirtyi Lielahden uuteen myymälään, jota onkin luotsannut näihin päiviin saakka. Myymäläpäällikkönä Jaana on yrittäjähenkinen. ”Olen aina ollut ylpeä tokmannilainen ja miellän Tokmannin ikään kuin omaksi yrityksekseni. Olen vähän kuin kävelevä katumainos ja välillä ystäväni nauravatkin, että taas se puhuu Tokmannista,” Jaana kertoo.

Keväällä 2019 Jaanan työnkuva muuttui jälleen hänen ottaessaan Lielahden myymälän lisäksi vastuulleen myös Tesoman uuden myymälän. ”Olen ollut innostunut uudesta haasteesta vastata kahdesta myymälästä. On ollut hienoa päästä avaamaan jälleen uutta myymälää ja ajamaan sisään uutta porukkaa. Näen nämä kaksi myymälääni sisarmyymälöinä, joissa autetaan toisia yli myymälärajojen. Tässä uudessa tilanteessa olen oppinut myös hyväksymään oman rajallisuuteni ja sen, että itse ei tarvitse pystyä aivan kaikkeen. Kahden myymälän päällikkönä tärkein tehtäväni on, että hahmotan ison kuvan, sen mitä muut tekevät, mitä on jo tehty ja mitä pitää tulevaisuudessa tehdä. Minulla on tukenani osaava henkilökunta ja osastovastaavat, jotka hoitavat hienosti omat roolinsa. Meillä on positiivinen tekemisen meininki ja asioita tehdään tosissaan mutta samalla pilke silmäkulmassa.”

Tokmannilla pääsee oppimaan ja osallistumaan

Jaanan mielestä Tokmannilla on hyvät mahdollisuudet oppia uutta ja kouluttautua, jos omaa halua on. Hän itse on suorittanut Tokmannilla työskentelyn aikana kaupan esimiehen erityisammattitutkinnon (KEAT) ja opiskelee parasta aikaa johtamisen erityisammattitutkintoa (JET). Erilaisten koulutusten lisäksi Jaana ylläpitää omaa ammattitaitoaan ja ymmärrystä kaupan alasta olemalla aktiivinen sosiaalisen median kanavissa ja seuraamalla ajankohtaisia keskusteluja. ”Tärkeää on kuunnella ja olla korvat höröllään. ”

Jaana on saanut seurata Tokmannin vaiheita jo pitkään ja kokee, että yrityksen suunta on oikea. ”Tokmannilla saa kertoa oman mielipiteensä ja vaikuttaa. Myymälähenkilöstöä halutaan osallistaa asioiden kehittämiseen ja uskon, että tämä motivoi ihmisiä. Itse ainakin haluan olla monessa mukana, osallistua eri projekteihin ja tehdä eri tahojen kanssa yhteistyötä.” Jaana pitää tärkeänä myös Tokmannin kykyä uudistua ”Itselleni muutos on aina ollut helppoa ja haluan uudistaa ja kehittää asioita. Mielestäni on hienoa, että Tokmanni on uudistuva yritys, joka katsoo tulevaisuuteen. Meillä kokeillaan uutta, pilotoidaan asioita ja uudistutaan järkevällä tavalla.”

Kaupan alalla ja omassa työssään Jaanan mielestä parasta on, että aina on käynnissä joku sesonki ja eteen tulee uusia juttuja, joista voi innostua. ”Työn hektisyys sopii minulle, myymälässä tapahtuu koko ajan jotain. Tokmanni on myös sopivasti ketjuohjattu yritys ja toisaalta myymälöissä saa käyttää myös omaa luovuutta ja miettiä omia ratkaisuja. Meillä on lisäksi monipuolinen valikoima, joka mahdollistaa osaamisen hyödyntämisen hyvin monella eri alueella.”

Virtaa omasta ajasta, itseään kuunnellen

Hektisen työnsä vastapainoksi Jaana arvostaa omaa aikaa, jolloin hän esimerkiksi käy ystäviensä kanssa kahvilla, tsemppaa lapsiaan uintiharrastuksen parissa tai harrastaa itse liikuntaa. Vapaa-ajalla on tärkeää olla suorittamatta ja kuunnella itseään. ”Olen ennen ollut himoliikkuja, mutta en enää. Nykyään liikun silloin kun itsestä tuntuu hyvälle, en enää niin tosissaan tai suorittaen. Olen oppinut, että itseä on tärkeä kuunnella ja tehdä asioita sen mukaan mikä milläkin hetkellä tuntuu tarpeelliselta. Näin edistää parhaiten omaa hyvinvointia ja jaksamista.”

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.