Markkinointialan merkonomiksi tähtäävä 20-vuotias Ronja opiskelee Mercuriassa, vantaalaisessa kauppaoppilaitoksessa. Hän on suorittanut useita työssäoppimisjaksoja ja näyttöjä Tokmannilla. Harjoittelujaksoja on toistaiseksi kertynyt neljä, joista jokainen on kestänyt vähintään kuukauden. 

– Tein muun muassa asiakaspalvelun ja asiakkuuksien hoitamisen harjoittelut Tokmannin Myyrmäen myymälässä. Markkinointiviestinnän harjoittelun suoritin saman myymälän Facebook-julkaisujen tekijänä, Ronja kertoo.   

– Olen kokenut koulutuksen hyödylliseksi, olen saanut paljon tietoa ja taitoa tulevaisuutta ajatellen. Tarkoituksenani on hakea jatko-opiskelupaikkaa markkinoinnin tradenomin opintoihin. 

Harjoittelusta vakituiseksi 

Työssäoppimisjaksot Tokmannin myymälässä ovat sujuneet suunnitelmien mukaan, työtehtävät ovat olleet tarkoituksenmukaisia ja monipuolisia. Myös työnantajan puolelta oltiin Ronjaan tosi tyytyväisiä. 

– Kun kysyin myymälästä kesätöitä, minulle tarjottiinkin vakituista paikkaa. Olenkin jatkanut opintojen ohella osa-aikaisessa työssä jo puolentoista vuoden ajan. Toimin lisäksi valokuvaajana, Ronja kertoo.  

Ronja on harjoitellut ja työskennellyt kassamyyjänä, hänen vastuualueinaan ovat viimeisimpänä olleet kukat, eläinten ruoka, sesonkituotteet sekä Miny-osasto. Työ on kiireistä ja asiakaskohtaamisia on paljon.  

– Tykkään nopearytmisistä työvuoroista ja olen viihtynyt kaupan työssä loistavasti. Asiakaspalvelutilanteet voivat toisinaan olla vaativia. On palkitsevaa, kun asiakas lähtee hyvällä mielin kaupasta, Ronja sanoo. 

Taidot käyttöön työpaikalla 

Oman alan töissä oppiminen on hyvin tärkeä osa ammattiopintoja. Käytännön työ opettaa ja antaa tilaisuuden testata koulussa opiskeltuja asioita. Työharjoittelijat ovat myös Tokmannille merkityksellinen lisä tiimiin. Alan uusi osaaja tuo tullessaan ideoita ja tuoretta tietoa alan koulutuksesta. Parhaassa tapauksessa Tokmanni saa uuden työntekijän harjoittelujakson päätyttyä tai valmistumisen jälkeen. 

– Työnantajana Tokmanni on ollut joustava ja hyvä. Opiskeluun liittyvät asiat ovat järjestyneet sujuvasti ja olen saanut hyvää ohjausta sekä oppimista edistävää palautetta työpaikkaohjaajaltani.