Ensimmäisen vuoden opiskelijat Mio ja Juho suorittivat Porttipuiston Tokmannilla ammattiopintoihinsa kuuluvaa työssäoppimisjakson. Työt sujuivat niin hienosti, että ilahduttavana yllätyksenä molemmat saivat työssäoppimisjakson päätteeksi myymälästä töitä opintojen oheen. 

Lue alta Mion (kuvassa) ja Juhon haastattelu.  

Kuka olet? 

Mio: Olen Mio ja opiskelen Mercuriassa kaksoistutkintoa, eli valmistuessani saan samalla lukiotutkinnon ja ammatillisen tutkinnon. Olen ensimmäisen vuoden opiskelija. 

Juho: Olen Juho ja opiskelen ammattiopisto Luovissa. Minun oli alun perin tarkoitus suuntautua logistiikka-alalle, mutta jotenkin päädyin kuitenkin merkonomiopintojen pariin. Minullakin on ensimmäinen vuosi opinnoissa menossa. 

Miten päädyit juuri Tokmannin myymälään suorittamaan työssäoppimisjakson? 

Mio: Olin ollut kaupassa töissä ennen Tokmannille tulemista kaksi kertaa 2 viikon mittaisen kesätyöpätkän verran. Ennen Tokmannille työssäoppimisjaksolle hakeutumista katsoin oppilaitoksen sivuilta, että missä muut ovat olleet harjoittelussa ja keksin Tokmannin sieltä. Tokmannin myymälä sijaitsee myös lähellä kotiani. 

Juho: Minulla oli TET-harjoittelun verran kokemusta ruokakaupassa työskentelystä ennen Tokmannin työssäoppimisjaksoa. Halusin hakea harjoitteluun sopivan matkan päässä kotoa sijaitsevaan myymälään ja valintaani vaikuttivat myös Tokmannilla tarjolla olevat monipuoliset tehtävät. 

Millaisen perehdytyksen sait työssäoppimisjaksosi aikana? 

Mio: Oikein loistavan perehdytyksen. Heti ekana päivänä käytiin koko myymälä läpi ja aina kun tehdään uusia hommia, niin työt on näytetty. Kassatyöhön perehdyttäessä oli muutamana päivänä toinen henkilö opastamassa, ja sen jälkeen osasin toimia itsenäisesti työssä. Perehdyttäjät olivat oikeasti hyviä, kun katsoivat mitä teen ja neuvoivat ja antoivat vinkkejä. 

Juho: Koen, että perehdytys oli kattava ja se antoi ihan hyvin tietoa siitä, miten toimia Tokmannilla hommissa. Perehdytyksessä käytiin läpi tavallisten työtehtävien lisäksi esimerkiksi varkaustilanteissa toimimista ja työturvallisuusasioita. 

Miten olet viihtynyt Tokmannilla? 

Mio: Tämä on ollut oikein mukava kokemus ja päässyt tekemään kaikenlaisia asioita, kuten esimerkiksi myymälän ja puutarhamyymälän kassalla työskentelyä, palautustuotteiden paikalleen laittamista, mallikappaleiden rakentamista esimerkiksi grilleistä, ulkokalusteita, tuulettimista ja viilennyslaitteista sekä sohva- ja pöytäryhmistä.  Jonkin verran olen myös hyllyttänyt tuotteita. 

Juho: Olen viihtynyt täällä hyvin. Täällä on mukava ilmapiiri. Minäkin olen päässyt tekemään monipuolisesti kaikkea. Olen tehnyt esimerkiksi kassatyötä myymälässä ja puutarhapuolella, hyllyttänyt tuotteita ja täyttänyt myös vappupalloja asiakkaille. Tarjoamme kassalla klubialennuksia asiakkaille ja saamani palautteen perusteella tehnyt tosi hyvää työtä alennusten tarjoamisessa. 

Mikä Tokmannin työssäoppimisjaksossa on ollut parasta? 

Mio: Ilmapiiri. Kaikkien kanssa voinut jutella ja töitä tehdään rennosti mutta tosissaan. Huomenna harjoittelun viimeinen päivä, mutta minulle tarjottiin täältä töitä opiskelun oheen. En ollut miettinyt valmiiksi, että tulen hakemaan työpaikan, mutta tämä on aivan loistava homma. Työtehtävistä olen tykännyt eniten puutarhamyymälässä ja puutarhakassalla työskentelystä. Siellä pääsee oikeasti olemaan asiakkaiden kanssa kontaktissa ja ei ole ihan niin kiire kuin täällä sisällä. Myymälän kiire ei kuitenkaan tullut minulle yllätyksenä aloituksen jälkeen, vaan siitä kerrottiin jo haastatteluvaiheessa, ja asiakkaana olin huomannut etukäteen myös työn fyysisyyden. 

Juho: Parasta ollut työkaverit ja ystävällinen ilmapiiri ja se, että ekana päivänä jo otettiin hyvin vastaan. Työtehtävistä kivointa on varmaan ollut kassalla oleminen, koska se on itsenäistä työtä ja samalla kuitenkin tehdään asiakaspalvelua.  

Millaisia terveisiä lähettäisit harjoittelu- tai työpaikkaa etsiville? 

Mio: Voin suositella Porttipuiston Tokmannia, on ollut aivan loistava harjoittelupaikka ainakin minulle. Työssä yllätti ehkä se, että kuinka paljon tulee loppujen lopuksi asiakaskontakteja ja asiakkaat tulevatkin tässä työssä tutuiksi. Aiempiin työkokemuksiin verrattuna Tokmannin harjoittelussa on annettu paljon vastuuta mikä on totta kai kiva asia. Ja on hyvä, että pääsee itse ajattelemaan ja miettimään, että millainen tarkoitus omalla työllä on.  

Juho: Voin suositella Porttipuiston Tokmannia, koska täällä on hyvä työilmapiiri ja opit paljon uusia asioita. Koen, että täällä kehittyy monissa taidoissa. Ihan yleensäkin kannattaa rohkeasti kysellä harjoittelupaikkoja.  Mielestäni meihin nuoriin suhtaudutaan hyvin ja arvostavasti työelämässä. Arvostetaan, että teemme töitä.  

Haluatko töihin Tokmannille? 

Katso avoimet työpaikkamme ja aktivoi hakuvahti https://tyopaikat.tokmanni.fi/

Muut uratarinat voit katsoa täältä: https://tyopaikat.tokmanni.fi/tutustu-tokmannilaisiin/ 

Seuraa meitä myös somessa:  

LinkedIn 

Facebook 

Instagram 

Twitter 

Youtube