Energinen ja iloinen Anne on työskennellyt Tampereen Lielahden myymälässä lähes 37 vuotta. Annen olisi ollut aika jäädä tänä vuonna eläkkeelle, mutta töiden jatkaminen osa-aikaisesti houkutteli häntä enemmän. Työnantaja, myymäläpäällikkö ja koko työyhteisö suhtautuivat tähän toiveeseen positiivisesti ja kannustaen. Käytännön asiat saatiin hoidettua sulavasti ja nyt Anne tekee eläkkeeltä keskimäärin kaksi vuoroa viikossa.   

Anne on työskennellyt ensimmäisen kerran kaupassa jo 15-vuotiaana, jonka jälkeen hän kouluttautui ravintola-alalle ja työskenteli alalla vajaa kymmenen vuotta. Yövuorot alkoivat kuitenkin kyllästyttää ja hän palasi takaisin kaupan alalle. Vuonna -87 hän haki töihin Vapaa Valintaan ja on työskennellyt siitä asti samassa yrityksessä. Annen Tokmanni-ura on keskittynyt erityisesti tekstiili- ja vaateosastolle, jonka hän on kokenut omakseen. Hiljattain hän on siirtynyt työskentelemään enemmän talous- ja kodin tekstiilipuolelle.   

Tokmannilla viihdytäänkin pitkään (vuoden 2023 lopussa vakituinen työntekijämme oli viihtynyt Tokmannilla keskimäärin 8,2 vuotta). Järjestämme vuosittain ansiomerkkijuhlan, jossa palkitaan pitkän uran tehneitä tokmannilaisia yhteisellä juhlalla, kunniamerkillä sekä palkallisilla vapaapäivillä. Annella lähestyykin seuraavaksi jo neljänkymmenen vuoden merkkipaalu.  

Kun lääkäri kysyi ”Pääsetkö vielä kyykkyyn?”, Anne naurahti 

Myymälätyö on fyysistä, sillä työtehtävissä tulee paljon askelia, liikettä ja nostoja. Anne toteaakin, että ehkä juuri fyysinen työ on pitänyt hänet hyvässä kunnossa ja lisäksi kotona liikunnasta huolehtii kaksi koiraa. Jo pelkästään työpäivän aikana hänelle kertyy jopa 13 000 askelta. Kun lääkäri kerran kysyi häneltä, että pääseekö hän vielä kyykkyyn, kysymys herätti jopa hieman hilpeyttä. Myymälätyössä kyykkyä tulee tehtyä kuormanpurussa päivittäin. 

”Tunnen kuuluvani joukkoon” 

Kysyttäessä Annelta tekijöistä, jotka ovat pitäneet hänet samassa talossa näin pitkään, hän vastaa suoriltaan ”Ei ole tarvetta vaihtaa! On hyvät työkaverit, kivat pomot ja hyvät työtehtävät”. Eläkkeelle jääminen on iso muutos ja Anne kannustaa muitakin jatkamaan töitä osa-aikaisesti, mikäli se on mahdollista. Hän kokee merkityksellisenä työyhteisöön kuulumisen ja onnistumisen kokemukset töiden kautta. Lielahden myymälän työntekijät ovat hitsautuneet tiiviisti yhteen ja myymälässä on hyvä yhteishenki. He auttavat toisiaan niin työasioissa kuin myös muissa elämän iloissa ja suruissa. Anne antaa kiitosta myös myymäläpäällikölle, joka on aina ollut positiivinen ja tartuttanut asenteen koko työporukkaan.  

Ammattiylpeys on löytynyt kokemuksen myötä 

Anne nauttii aidosti asiakaspalvelutyöstä ja asiakaskohtaamisista. Myymälässä tulee vastaan päivittäin tuttuja asiakkaita, jotka ovat asioineet myymälässä koko Annen työuran ajan. Pitkä kokemus ja tutut asiakkaat ovatkin saaneet hänen ammattiylpeytensä esiin vasta viime aikoina. Moni asiakkaista saattaa aloittaa lauseen ”Kun sää tiedät kaiken, niin…” ja kyllähän Anne yleensä aina osaakin vastata kysymykseen. Pitkä kokemus ja vahva osaaminen näkyvät myös siinä, että Anne ottaa usein TET-harjoittelijat ja muut harjoittelijat aluksi myymälässä vastaan. Hän auttaa harjoittelijat alkuun, on tukena perehdytyksessä ja pyrkii huolehtimaan, että jokaisella uudella tulokkaalla on lempeä vastaanotto. Erityisesti mieltä lämmittää se, että moni uusista työntekijöistä hakee juuri heidän myymäläänsä hyvän työilmapiirin ansiosta.  

Me Tokmannilla suhtaudumme töiden jatkamiseen eläkkeellä positiivisesti ja tuemme tämän mahdollistamisessa parhaamme mukaan. 

Haluatko töihin Tokmannille?  

Katso avoimet työpaikkamme ja aktivoi hakuvahti https://tyopaikat.tokmanni.fi/.  

Muut uratarinat voit katsoa täältä: https://tyopaikat.tokmanni.fi/tutustu-tokmannilaisiin/  

Seuraa meitä myös somessa:  LinkedInFacebookInstagramTwitterYoutube