Tokmannin ostoassistenttina työskentelevä Kim ja ketjuhankintakoordinaattorina toimiva Nonna kertovat tässä uratarinassa, miten heidän urapolkunsa ovat johtaneet opintojen ohessa aloitetuista myymälätöistä pääkonttorille hankinnan ja myynnin ketjuohjauksen tehtäviin.

Kaikki alkoi harjoittelujaksosta

Kimin työura Tokmannilla sai alkunsa merkonomiopintojen harjoittelusta Myyrmannin Tarjoustalossa, johon Kim löysi tiensä yhdessä ystävänsä kanssa. Kim kertoo poikien saaneen myymäläpäällikön huomassa osakseen lämmintä huolenpitoa ja työelämän saloihin perehdyttämistä. Pojat tekivätkin myymäläpäällikön ohjauksessa hyvää työtä, ja harjoittelun jälkeen myymäläpäällikkö kutsuikin nuoret kaverukset seuraavaksi kesäksi kesätöihin. Kim kertoo olleensa innoissaan, sillä kesätyöt olisivat niitä ”oikeita töitä, joista edellisen kesän harjoittelussa vielä haaveiltiin”. Poikien kesä sujui sutjakkaasti uutta oppiessa ja haaveillessa ilta- ja viikonlopputöistä myös kesän jälkeen. Kesän loputtua pojat keräsivät rohkeutensa, ja uskaltautuivat kysymään myymäläpäälliköltä mahdollisuuksia töiden jatkamiseen opintojen jälkeen.

Tehoduolle oli myymälässä tarvetta, ja niinpä nimet laitettiin työsopimuksiin iloisin mielin. Kaverukset vakiintuivat hiljalleen osaksi myymälän porukkaa, ja myymälässä tarjoutui mahdollisuus suorittaa myös viimeiseen opintovuoteen kuuluva työharjoittelu.

Uudet työroolit ja lähiesimiehen ammattitutkinto

Opintojen ollessa loppusuoralla myymäläpäällikkö tarjosi reippaille tekijöille lisää työtunteja, mikä sopikin loistavasti valmistumassa oleville nuorille. Myymälä muutti uuteen paikkaan, ja työntekijät pääsivät mukaan uuden myymälän perustamistyöhön, mikä tuntui hienolta mahdollisuudelta.

Pian uuden myymälän avajaisten jälkeen myymälässä avautui osastovastaavan paikka ja mahdollisuus lähteä kokeilemaan siipiään enemmän vastuuta sisältävässä roolissa. Kim muistelee, että ajatus uusista haasteista tuntui jännittävältä ja vähän pelottavaltakin, mutta hän päätti silti hakea paikkaa. Hakeminen kannatti, sillä Kim valittiin tehtävään, ja kaksi vuotta vierähtikin mukavasti kahden loistavan myymäläpäällikön opissa. Kahden vuoden kuluttua Tokmannilla avautui apulaismyymäläpäällikön paikka, jolloin Kim keräsi taas rohkeutensa ja haki paikkaa. Rohkeus kannatti, ja Kim nimitettiin apulaismyymäläpäällikön tehtävään.

Se oli näytön paikka. Kritisoin itseäni ja koin olevani kovin nuori tähän tehtävään. Hyvällä perehdytyksellä ja esihenkilöni tuella pääsin kuitenkin nopeasti mukaan porukkaan ja sain tehtävästä kiinni”, Kim kertoo. Työt sujuivat hyvin, ja vuoden kuluttua Kim pääsi Tokmannin kautta opiskelemaan lähiesimiehen ammattitutkintoa.

Esihenkilöni kannustamana hain mukaan, vaikka en ole koskaan kokenut opiskelua vahvuutenani. Opiskelu oli kuitenkin mielekästä ja koin sen helpoksi, koska se perustui pääsääntöisesti työnkuvaani. Olen aina oppinut parhaiten tekemällä ja tässä opintomuodossa tekeminen puretaan lopuksi sanalliseen muotoon. Ryhmämme koostui eri puolilla Suomea työskentelevistä esihenkilöksi tähtäävistä tai esihenkilönä työskentelevistä tokmannilaisista”, Kim selvittää.

Myymäläpäälliköksi siirtyminen ja liiketoiminnan erikoisammattitutkinto

Apulaismyymäläpäällikön roolista Kimin urapolku eteni Keravan Tokmannin myymäläpäälliköksi. Uuden roolin alussa epävarmuus nosti päätään uudelleen ja Kim kuvaileekin tilannetta näin:

Nytpä vasta sitten jännittikin, tähän työhön ainakin olin aivan liian nuori, kokematon, epävarma ja mitä kaikkea ihmismieli nyt saattaakaan hätäpäissään keksiä. Nyt jälkikäteen järjen kanssa ajateltuna minulla oli kokemusta myymälätyöstä kaikilta eri osa-alueilta lähes kymmenen vuoden ajalta, eikä ikä merkkaa kokemukseen ja näkemyksiin suhteutettuna yhtään mitään. Sain esihenkilöltäni loistavan tuen ja pystyin avaamaan huolenaiheeni tulevasta hänelle. Hän kuunteli, tuki ja kannusti. Isoimpana mieleeni on jäänyt ”tee omaa juttuasi ja ole oma itsesi” -fraasi. Keravalla minut otettiin älyttömän hyvin vastaan.

Sain tehtävään todella hyvän perehdytyksen myymälän silloiselta apulaismyymäläpäälliköltä, joka oli harmiksemme siirtymässä toiseen myymälään myymäläpäälliköksi. Keravan henkilökunta oli loistava ja todella osaava. Koin saavani heiltä aivan älyttömästi ja ehkä toin heidänkin työhönsä uusia ajattelumalleja.

Tohkeissaan uudesta tehtävästä ja juuri suoritetuista opinnoista, Kim päätti korottaa panoksia ja hakea mukaan Tokmannin järjestämään opintoryhmään suorittamaan liiketoiminnan erikoisammattitutkintoa. Kim kuvailee opintojen sujumista näin: ”Opintojen kanssa oli ajoittain vähän hankalampaa, mutta pääsääntöisesti opinnot luonnistuivat, koska nämäkin perustuivat omaan tekemiseeni töissä. Sain purettua ajatukseni paperille ja näytöt valmistuivat ajallaan, joka tarkoitti sitä, että myös minä valmistuisin.

Konttorille ostoassistentiksi ja tradenomiopintojen aloittaminen

Kim oli nauttinut myymäläpäällikön urasta kahden vuoden ajan, ja alkoi haaveilemaan seuraavasta askeleesta urallaan. Tällä kertaa se olisi jotain erilaista. Näin Kim kertoo uramuutoksesta:

Minulla oli jo yhdentoista vuoden kokemus myymälätyöstä ja kaipasin uusia haasteita. Löysin Intrasta mielenkiintoiselta kuulostavan työn pääkonttoriltamme. Uskaliaasti laitoin hakemuksen vetämään, tällä kertaa itsevarmuutta uhkuen. Olinhan tehnyt sen jo niin monta kertaa aikaisemminkin hyvällä menestyksellä, eikä tämä poikennut niistä, vaikka olikin jotain aivan erilaista. Pääsin haastatteluun asti, mutta tässä tehtävässä valinta ei osunut minuun. Sain kerättyä itsetunnon rippeeni kasaan yllättävän nopeasti, koska haastattelusta jäi hyvät tunnelmat.

Jatkoin haaveilua ja sisäisten työpaikkojen selaamista Intrasta. Jonkin ajan kuluttua myös Joanna HR:stä oli minuun puhelimitse yhteydessä hakemukseni perusteella ja keskustelimme uramahdollisuuksistani Tokmannin konttorilla. Kun vapaa-ajan ja kodinelektroniikan ostoryhmässä avautui ostoassistentin paikka, päätin saman tien tarttua tuumasta toimeen ja kilautin Joannalle kartoittaakseni työnkuvaa. Keskustelu vahvisti mielenkiintoani ja päätin rohkeasti hakea paikkaa. Ilokseni minut valittiin tehtävään.

Aloitin ostoryhmän riveissä loma-aikaan ja sain taas nappisuorituksen perehdytykseen assistenttikollegaltani. Perehdytys oli täsmällinen, eivätkä useat uteliaat kysymykseni häirinneet perehdytyksen etenemistä. Koin pääseväni nopeasti hommaan sisälle, vaikka minulla ei ollut toimistotyöstä aiempaa kokemusta. Järjestelmät olivat tuttuja, mutta niitä käytettiin aivan eri lailla kuin myymälässä.

Työnkuva osoittautui mielenkiintoiseksi ja Kim on ollut tyytyväinen työhönsä.

Parasta tässä työssä on se, että pääsen käyttämään omia vahvuuksiani hyväksi, yksikään päivä ei ole samanlainen ja pääsen luovimaan ja toteuttamaan uusia ideoita ostoryhmän sisällä ja eri sidosryhmien kanssa. Pääsin aloittamaan Tokmannin kautta myös tradenomiopinnot, joilla pääsen taas kehittämään itseäni. Olen tällä hetkellä työskennellyt ostoryhmässä lähes vuoden ja nautin työstäni” Kim kertoo iloisena.

Nonnan Tokmannitarina starttasi kesätyöstä

Nonnan urapolku Tokmannilla sai alkunsa kesätyöstä Isomyyrin myymälässä. Nonna opiskeli tuolloin tradenomin tutkintoa ammattikorkeakoulussa ja Tokmannin kesätyöilmoitus houkutti hakemaan töihin myymälään. Nonna sai myymälässä lämpimän vastaanoton ja kassapainotteisen työn omaksuminen sujui hyvin.

Nonna viihtyi työssä ja myymäläpäällikkö tarjosi erinomaisesti työnsä hoitaneelle Nonnalle kesän jälkeen vakituista työsopimusta. Pian Nonna sai myyjänä vastuulleen myös talousosaston hoitamisen Isomyyrin myymälässä. Näin Nonna kuvailee työn sujumista:

Myymälän henkilökunta oli tosi mukavaa ja avuliasta, ja monipuolisuutta työhön toi mahdollisuus lähteä auttamaan myös muiden myymälöiden remonteissa ja inventoinneissa. Siinä monet myymälät ja uudet työkaverit tulivat tutuiksi. Työskentely koulun ohella sujui hyvin ja sain lisää työtunteja opiskelun oheen.”

Uusia myymälöitä ja työrooleja

Vuonna 2018 Nonnalle tarjoutui mahdollisuus monipuolistaa työkokemustaan siirtymällä Porttipuiston myymälään. Myymäen ja Porttipuiston myymälöissä työskenteleminen toimi hyvänä valmistautumisena seuraavaan tehtävään, ja muutaman vuoden kuluttua hyvin työssään menestynyt Nonna valittiinkin osastovastaavan rooliin Ruoholahden myymälään uusien vastuiden pariin.

Osastovastaavan tehtävässä parasta oli uusien työtehtävien oppiminen ja aiemmasta poikkeavan kokoisessa myymälässä työskenteleminen”, Nonna kertoo.

Konttorille ketjuohjauskoordinaattoriksi

Tokmanni tarjoaa henkilökunnalleen hyvät mahdollisuudet ja selkeän urapolun osastovastaavasta apulaismyymäläpäälliköksi ja myymäläpäälliköksi, ja toisaalta toimistotehtäviinkin eteneminen on mahdollista eri vaiheissa myymäläuraa. Päivätyöstä ja aivan uudenlaisten asioiden oppimisesta haaveilevalle Nonnalle tuntui luontevimmalta siirtyä osastovastaavan työstä toimistotyöhön, ja niinpä hän hakikin Tokmannin pääkonttorilla avautunutta ketjuohjauskoordinaattorin äitiysloman sijaisuutta. Haastattelun jälkeen Nonna sai ilokseen kuulla tulleensa valituksi tehtävään ja odotti uusia innoissaan uusia haasteita.

Siirtyminen konttorityöhön sujui hyvin. Sain tehtäviini kattavan, noin kuukauden mittaisen perehdytyksen, jonka ansiosta uusien työtehtävien oppiminen sujui helposti. Koen, että aiemmasta työkokemuksestani on erittäin paljon hyötyä konttorityössä, sillä työtaustani myymälässä auttaa ymmärtämään myymälöiden arkea. Myymäläkokemukseni ansiosta osaan huomioida myymälöiden prosessit ja tiedän miten omat tekemiseni vaikuttavat myymälöiden toimintaan. Teen paljon yhteistyötä erilaisissa toiminnoissa työskentelevien henkilöiden kanssa täällä konttorilla, ja myymälätietämykseni ansiosta pystyn tukemaan myös heitä työssään”, Nonna kertoo.

Vaihtelevia työtehtäviä

Ketjuohjauskoordinaattorin työssä tuetaan myymäläketjuun kuuluvia myymälöitä monella tavoin ja ketjuohjauskoordinaattorin työnkuvaan kuuluukin tärkeänä osana kaikille myymälöille yhteisten ohjeistusten suunnittelu ja viestiminen esimerkiksi viikoittaisten myymälätiedotteiden avulla.

Työhön sisältyy paljon yhteistyötä eri toimintojen, kuten esimerkiksi oston, konseptisuunnittelun, markkinoinnin ja tavaravirranhallinnan kanssa, ja monipuolisen yhteistyön ansiosta on helpompi hahmottaa myymäläprosesseihin liittyvää kokonaisuutta.  Omaan työnkuvaan on ollut myös mahdollista vaikuttaa.

Mukavaa tästä Tokmannin konttorilla työskentelystä tekee myös se, että olen saanut myymälätaustani ansiosta uusia työtehtäviä ja päässyt uudistamaan myymäläviestintää ja ketjuohjauksen toimintatapoja”, Nonna toteaa.

Mukavaa piristystä työhön tuo myymälöiden esillelaitto-ohjeiden toimivuuden testaaminen myymälöissä yhdessä konseptisuunnittelijoiden kanssa. Hauska yhteensattuma on, että jo myymäläajoilta toisilleen tutut Kim ja Nonna ovat päässeet jatkamaan hyvin sujuvaa yhteistyötään myös toimistolla. ”Esillelaitto liittyy meidän molempien työhön, joten olemme yhdessä Kimin kanssa päässeet suunnittelemaan tässäkin työssä myymälöille esimerkiksi hyllynpäätyjä”, Nonna naurahtaa.

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.