Hei, olen Jenniina, 22-vuotias yliopisto-opiskelija, ja tänä kesänä myös kassamyyjä Kemin Tervaharjun Tokmannilla. Minulla ei vielä hakiessani ollut paljoa kokemusta kaupan alan töistä, eikä oikeastaan ollenkaan kassatyöstä, mutta ilokseni Tokmanni kuitenkin otti minut työntekijäkseen tästä huolimatta.

Ensimmäiset viikot uudessa kesätyöpaikassa olivatkin siis paljolti uuden opettelua ja uusiin laitteisiin totuttelua. Kassatyössä on tietysti erityisen tärkeää oppia käyttämään kassakonetta, mutta sen lisäksi on myös muun muassa opeteltava Veikkauksen koneen käyttö, sekä luovuttamaan asiakkaille nettitilauspaketteja, joiden lisäksi täytyy opetella ja muistaa myös pienempiä tehtäviä, kuten vaikkapa se, miten kassakoneen kuittirulla vaihdetaan. Kassatyössä on paljon muistettavia asioita, ja kassatyöntekijän täytyy pysyä tarkkaavaisena. Onneksi kuitenkaan kenenkään ei tarvitse olla yksin, vaan kaikki auttavat toisiaan, kun tulee jokin ongelmatilanne.

Kesätyöpaikkani ilmapiiri on lämmin ja avoin, eikä minun ole tarvinnut milloinkaan miettiä kahta kertaa uskallanko tai viitsinkö kysyä muilta työntekijöiltä apua, sillä he ovat kaikki olleet minulle ystävällisiä ja hyviä työkavereita. Opettavaisimpia kokemuksia ovat ehdottomasti olleet myös kaikki kiireisimmät päivät, jolloin paineet ovat kovemmat ja ongelmanratkaisutaidotkin ovat koetuksella. Tällaisia päiviä ovat olleet esimerkiksi kaupan avajaiset ja erilaiset tarjousviikot, jolloin tarjouksia on enemmän ja ihmisiäkin käy suurempia määriä. Tällä viikolla vuorossa ovat halpojen hintojen megamarkkinat, jolloin tarjouksia on paljon enemmän ja jotkut tarjoukset ovat myös todella suuria. Megamarkkinat vaikuttavat monin tavoin kaupan arkeen, kuten muutkin tarjouspäivät ja viikot, kuten hyllyihin tehtävien ja laitettavien tarjouslappujen määrään, uusien hyllypäätyjen tekemiseen, sekä tietysti asiakasmääriin. Tarjoukset voivat olla myös hyvin ajankohtaisia, ja siksi todella hyvin myyviä ja asiakkaita houkuttelevia. Nytkin kouluihin palaaville löytyy tarjousreppuja ja muita koulutarvikkeita, joita asiakkaat tulevat mielellään
ostamaan.

Olen tämän kesän aikana huomannut toden teolla myös sen, kuinka kassamyyjän työ on erittäin
vastuullista työtä. Työssä ollaan jatkuvasti tekemisissä rahan kanssa tavalla tai toisella, oli se sitten rahojen laskemista kassalippaassa tai kassakaapissa, tai sitten rahojen tilitystä. Kassatyöntekijän tehtäviin kuuluu myös erilaisten raporttien ja muiden paperitöiden teko. Kassatyöskentelyn lisäksi minun työnkuvaani on kuitenkin kuulunut vielä paljon muutakin. Kaupassa työskentely on Tokmannilla hyvin monipuolista ja opettavaista, sillä jokaisen työnkuvaan kuuluvat kaikki kaupan työt, kuten esimerkiksi hyllytys tai hyllynreunaetikettien laitto uusille tuotteille. Olen siis oppinut hurjan paljon erilaisia asioita tämän kesän aikana, ja minusta on myös tullut paljon itsevarmempi asiakaspalvelijana ja myyjänä, kuin olin kesän alussa. Parasta tässä kesässä ovat ehdottomasti olleet kaikki nämä saamani uudet opit ja kokemukset!


Kesäiset terveiset täältä kassalta!

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.