Merja on viihtynyt Tokmannilla yli kymmenen vuotta ja hänestä tuntuu, että kuluneet vuodet ovat menneet kuin siivillä. Näihin vuosiin mahtuu niin osastovastaavana, kummina, asiakaspalvelu- ja yritysmyynnin mestarina sekä myymäläpäällikön sijaisena toimimista. Hän on ollut mukana Tokmannin kasvu- ja kehitystarinan rakentamisessa ja suhtautuu tulevaisuuteen avoimin mielin.

Merja on hetki sitten palannut takaisin vanhaan myymälään ja osastovastaavan rooliinsa oltuaan myymäläpäällikön sijaisena toisessa myymälässä. Sijaisuus opetti hänelle paljon ja ymmärrys myymäläpäällikön työstä ja myymälän johtamisesta kasvoi huimasti. Merja kokee, että uusi kokemus toi uudenlaisia näkökulmia myös osastovastaavan työhön. Hän nauttii siitä, että osastovastaavan tehtävässä pääsee tekemään haastaviakin asioita ja ottamaan vastuuta laajemmin kuin vain omasta työstään. Oma kiinnostus ja harrastukset ovat vahva pohja osaston tuotetietoudessa, ja osaamisen kehittämiseen saa aina apua, kun vain pyytää. 

Myymäläpäällikkönä haluaisin olla sellainen taustalla oleva näkymätön voima, tuki ja turva, joka antaa myymälän henkilökunnalle mahdollisuuden loistaa omassa työssään ja tekee heistä tähtiä.

Monenlaisten tehtävien ohessa Merja on päässyt mukaan erilaisiin projekteihin ja koulutuksiin. Aikoinaan Ale-Makasiinin yrityskauppojen jälkeen Merja sai olla mukana ainutlaatuisessa projektissa, jossa hän pääsi kummina perehdyttämään uutta myymälää päivittäisiin rutiineihin. Toisissa myymälöissä Merja on myös vieraillut muun muassa remonttien sekä uudistusprojektien myötä, joka on tarjonnut hienon mahdollisuuden tutustua eri myymälöiden tokmannilaisiin. Hän painottaakin, että on tärkeää tutustua muihin tokmannilaisiin ja päästä tekemään yhteistyötä myös yli osastorajojen.

Pienistä asioista syntyy suuria yhdessä tekemällä, Merja sanoo.

Kun Merja muistelee asiakaspalvelunmestarit -projektia, hänet valtaa lämmin fiilis. Asiakaspalvelu on ollut hänelle aina lähellä sydäntä, joten hänestä oli hienoa olla mukana asiakaspalvelun kouluttamisessa koko henkilöstölle. Valmensimme yhdessä noin 20 asiakaspalvelun mestarin kanssa yli 3300 tokmannilaista asiakaspalvelusta. Projekti antoi lukuisia työkaluja omaan työhön sekä vahvan näytön siitä, että yhdessä tekemällä onnistutaan ja saadaan otettua huimia kehitysaskeleita. Verkostoituminen ja sparrailu samanhenkisten ihmisten kanssa ovat aina läsnä Tokmannin yhteisissä projekteissa. Nämä asiat näkyvät myös Yritysmyynnin mestari -projektissa, johon Merja lähti mukaan tänä vuonna. Roolissa hän edistää alueensa myymälöiden yritysmyyntiä osastovastaavan tehtävän lisäksi.

Vahvuuksina rohkeus ja omiin kykyihin luottaminen

Merja nauttii itsensä haastamisesta ja siitä, että työnantaja tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia uuden oppimiseen. Merja on suorittanut lähiesimiestyön ammattitutkinnon, jonka oppeja hän pääsi hyödyntämään heti omassa arjessaan myymälässä. Koulutukset ovat hyödyllisiä, jotta oma ammattitaito säilyy ja kehittyy muuttuvassa työelämässä.

Ihmisten johtaminen on mielenkiintoista, eikä siinä ole koskaan valmis, Merja pohtii.

Merja pitää Tokmannia yrityksenä, jossa kaikilla on ”kasvot”. Hän arvostaa sitä, että toimitusjohtajaa myöden jalkaudutaan myymäläkentälle, ja yhdessä tekemällä onnistutaan tavoitteissa. Merjan mukaan Tokmannille sopii henkilö, joka on sydämeltään asiakaspalvelija ja tiimityöskentelijä. Yhteisiin arvoihin sitoutuminen, yhteen hiileen puhaltaminen ja jatkuva kehittyminen ovat tärkeässä roolissa yhteisten tavoitteiden saavuttamisessa. Merja kannustaakin kaikkia sanomaan omat tavoitteensa ja ideat ääneen, sillä koskaan ei tiedä, mitä niistä syntyy.

Oma asenne ratkaisee, aina, kertoo Merja.

Työn hektisyyttä tasapainottaa Merjan asuinympäristö maaseudun rauhassa lammen rannalla. Työpäivien jälkeen hän nauttii koiransa kanssa metsän tuoksusta, raikkaasta ilmasta sekä hiljaisuudesta. Omien taitojen kehittäminen näkyy myös vapaa-ajalla, jolloin hän harrastaa laulutunneilla käymistä sekä valokuvaamista. Merja uskoo, että rohkeus ja luotto omiin kykyihin ovat vahvuuksia, jotka kantavat pitkälle niin työssä kuin harrastuksissakin.

Seuraava kehitysaskel siintää Merjalla jo horisontissa. Hän on aloittanut liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon ja jatkaa kehityspolullaan eteenpäin.

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.