Kaupan polku –hanke on Kaupan liiton, Helsingin kaupungin työllisyyspalveluiden ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston yhteinen hanke, joka järjestää työkokeiluja kaupan alalla yhteistyössä eri yritysten kanssa. Vuoden 2021 Kaupan polku -hanke suunnattiin yli 30-vuotiaille kaupan alasta kiinnostuneille aikuisille. Kevään hankkeessa mukana oli myös Irmeli, joka työllistyi ohjelman jälkeen Tokmannin Vantaan Porttipuiston myymälään.

Irmelillä on tarjoilijan ja merkonomin koulutus, ja hänellä oli jo ennen Kaupan polku –ohjelmaa takanaan rautaisa kaupan alan työkokemus, sillä hän on työskennellyt rautakaupassa 35 vuoden ajan.

Hain ohjelmaan, koska halusin takaisin kaupan alan töihin. Olen hakenut monia myyjän paikkoja, mutta jäänyt varasijoille. Nyt halusin kokeilla onneani Kaupan polku – ohjelman kautta, ja onneksi tärppäsi, hän iloitsee.

Olen aina viihtynyt asiakaspalvelun ja ihmisten parissa. Tykkään jutella asiakkaiden kanssa ja auttaa heitä muun muassa opastamalla tuotetiedoissa.

Paras tapa oppia on kokeilla rohkeasti

Työkokemuksensa ja osaamisensa takia Irmeli on suorittanut suurimman osan valmennuksesta Porttipuiston myymälässä, ja osallistunut muutamiin Kaupan polun koulutuspäiviin täydentääkseen osaamistaan.

Asiakaspalvelu-, työturvallisuus-, ensiapu- ja ikärajakoulutukset ovat olleet hyvää vanhan asian kertaamista. Koulutuksissa oppii aina myös uusia asioita.

Monet arkailevat kassajärjestelmän käyttöä, mutta vaikka järjestelmä oli erilainen kuin aikaisemmin käyttämäni, opin sen varsin nopeasti. Uskon, että paras tapa oppia on kokeilla rohkeasti. Työkaverit auttavat aina, kun heiltä kysyy apua.

Puutarhaosastolla työskentely kiinnostaa

Uutta Irmelin työnkuvassa on ollut Tokmannin puutarhaosastolla työskentely, josta hän pitää kovasti.

– Kasvien hoito ja niiden kasvuominaisuuksiin perehtyminen on minulle aivan uusi juttu, ja sitä puolta haluaisin oppia lisää. Asiakkaat kyselevät kasveista kovasti, ja samalla kun etsin heille tietoa, opin itsekin asiasta koko ajan lisää. Myös Veikkaus-myyntiä haluan vielä oppia lisää.

Irmelin mielestä Tokmannilla on parasta hyvä yhteishenki

Viihdyn täällä todella hyvin. Meillä on hyvä työyhteisö, jossa autetaan toisia ja apua saa aina kun kysyy. Täällä kaiken ikäiset työkaverit otetaan hyvin vastaan.

Hän kannustaakin rohkeasti myös reilusti yli kolmikymppisiä osallistumaan Kaupan polku –ohjelmaan, ja kokeilemaan kaupan alaa työpaikkana.

Mielestäni Kaupan polku on mahtava vaihtoehto työllistyä. Jos ala ei sitten tunnukaan omalta, on ohjelman aikana saanut ainakin arvokasta kokemusta erilaisista työtehtävistä. Nykyään työelämä on jatkuvaa oppimista, ja vanhempanakin kannattaa kokeilla rohkeasti uusia asioita, Irmeli kannustaa.

Ikä ei ole este

Myös Porttipuiston myymälässä tarjotaan vuosittain runsaasti harjoittelupaikkoja kaupan alasta kiinnostuneille.

Kaupan polku – harjoittelijoita meillä ei ole ollut aikaisemmin, mutta muiden pääkaupunkiseudun alueen Tokmannien hyvien kokemusten perusteella mekin päätimme lähteä mukaan, kertoo myymäläpäällikkö Ville Järvinen.

Harjoittelijoiden perehdytys vaihtelee hieman harjoittelujaksojen mukaan. TET-harjoittelijoiden kanssa käydään läpi muun muassa hyllytystä, etuvetoja ja massojen tekoa, kun taas pidemmillä harjoittelujaksoilla pääsee tutustumaan myös esimerkiksi kassatyöhön. Paljon riippuu myös työharjoittelijasta, jos halua on, opetamme työtehtäviä ilman muuta lisää.

Ville näkee mieluusti myymälässä myös hieman varttuneempia työharjoittelijoita.

Ikä ei ole meillä mikään rajoite, ja isossa myymälässä työtehtäviä voidaan muokata kullekin sopivaksi. Tietysti peruskunnon tulisi olla hyvä, sillä meilläkin askeleita, liikkumista ja nostoja tulee päivän mittaan todella paljon.

Irmelillä on ollut alusta asti aivan loistava asenne, ja olemme todella iloisia, että saimme hänet joukkoomme! Hänellä on pitkä työkokemus ja osaaminen alalta, ja hän pääsi todella nopeasti töihin kiinni. On hienoa päästä jatkamaan töitä yhdessä hankkeen jälkeenkin, Ville kehuu.

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.