Halikon Tokmannilla työskentelevä Sanna on jo konkari kassamyyjänä, hän on aloittanut uransa harjoittelijana Paimion Tokmannilla marraskuussa 2013 ja pääsi töihin sen jälkeen Halikon Tokmannille, jossa työskentelee edelleen. Viimeiset vuodet Sanna on toiminut oman myyjän työnsä ohella yritysmyyjänä pari päivää kuukaudessa.

Tokmannin työntekijänä menestyy monenlaisella taustalla

Lapsena Sannan suosikkeja olivat kauppaleikit; kassakone kilisi usein ja kauppaa tehtiin milloin milläkin maksuvälineellä. Välillä lapsuudessa kaupan tädillä oli ”hienosti” leikatut hiukset kun parturi-kampaajan työ houkutteli, välillä mielessä oli liikkuvampi työ rekkakuskina. Lukion jälkeen Sanna haaveili psykologian opinnoista, mutta ei päässyt ensi yrittämällä sisään ja meni töihin Nokian tehtaalle Saloon. Matkapuhelinten parissa vierähti yhden välivuoden sijaan 18 vuotta.

Lapsuuden haave kaivettiin naftaliinista 2012, kun Nokian Salon tehtaan tuotanto loppui ja Sanna suuntasi kaupan alalle. Silloin hän suoritti myös myynnin ammattitutkinnon. Asiakkaiden kanssa toimiminen on tullut tutuksi Sannalle monelta kulmalta vuosien aikana ja haave psykologin ammatistakin toteutuu osaksi myyjän työssä; ihmisten kuuntelu ja ymmärtäminen sekä pelisilmän käyttö eri tilanteissa on tärkeä taito työssä kaupan alalla.

Yhdessä saadaan aikaan mahtavia tuloksia myös vaikeina aikoina.

Asiakaspalvelussa jokainen päivä on erilainen, asiakkaat ja työkaverit värittävät päivää, Sanna kertoo. Asiakaspalvelu ja ihmiset ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja vaikka välillä tarvitaan tosi pitkää pinnaa, niin monista tilanteista selviää, kun on pieni pilke silmäkulmassa.

Korona-aika on vaatinut aikamoista venymistä ja tsemppiä. Välillä pelotti mennä töihin, mutta onneksi saimme suojavälineitä ja aloin uskomaan, että yhdessä tekemällä tästäkin selvitään. Mielestäni kaupan henkilökunnan työn arvostus on hieman noussut; ruokaa ja käyttötavaraa tarvitaan poikkeuksellisinakin aikoina, Sanna pohtii. Tokmanni on varma työnantaja ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

Yritysmyynnin mestari

Aiemmin Sanna toimi yritysmyyjänä kahtena päivänä kuukaudessa oman työnsä ohella.

Työ yritysmyyjänä tuo vaihtelua työhön. Työ pitää sisällään päiviä ständillä, koulutuksia myymälöissä, asiakkaiden luona käyntejä, sähköpostin lähettämistä… Tapaan paljon erilaisia ihmisiä, ja käyn erikokoisissa yrityksissä, Sanna kertoo. Hänellä on itselläänkin toiminimi, joten samaistuminen yrittäjän elämään on hänelle helppoa.

Yritysmyyjän rooli on tuonut Sannalle uusia työkavereita ympäri Suomea. – Mukana on erilaisia ihmisiä ja pidän yhteisistä tapaamisiamme, jossa kuulee monenlaisia murteita, siinä todellakin näkyy, että Tokmannilla on lähes 200 myymälää ympäri Suomea.

Yritysasiakkaiden kanssa erityisesti olen oppinut olemaan tuputtamatta omaa asiaani. Turha uhrata omaa aikaa, ellei asia kiinnosta. Eli puhe yhtä vähiin, kuin hyvällä puhelinmyyjällä. Asia nopeasti ja sitten voidaan puhua pitkäänkin, jos tilanne sitä vaatii ja kiinnostusta löytyy.

Tämän jälkeen Sanna onkin toiminut täyspäiväisesti yritysmyyjänä ja sen lisäksi hän on suorittamassa liiketoiminnan ammattitutkintoa. Työnantajan kannustus ja tuki kouluttautumiseen mahdollistavat omanlaisen urapolun rakentamisen.

Sanna on aina ”toinen jalka töissä”

Sanna on ylpeästi tokmannilainen, usein myös vapaalla. – Kaupan myyjän tuntevat kaikki ja jos joku kysyy aukioloaikoja tai löytyykö sittä tai tätä ja mitä tämä maksaa, niin autan mielelläni, vaikka en olekaan töissä. Usein myös muissa kaupoissa asiakkaat tulevat kysymään apua, minulla taitaa olla myyjän leima otsassa, pohtii Sanna.

Tokmannin vahvuus on laaja valikoima

Sanna tykkää erityisesti työskennellä Tokmannilla, koska valikoimissa on paljon tuotteita sekä myymälöissä että verkkokaupassa. Sannan mielestä on mukava oppia koko ajan uusista tuotteista lisää. Tällä hetkellä tutustun soutuveneisiin ja peräkärryihin ja tavoitteeni on oppia kertomaan niistä asiakkaille. Kaupan alalla pärjäävät monenlaiset ihmiset, tarvitaan annos huumoria, halua auttaa kaveria ja tsemppihenkeä. Tärkeintä on pitää itsestä hyvää huolta, muuten ei jaksa. Myös työporukka on tärkeä. Meidän vahvuutemme Halikossa ovat erilaiset ihmiset sekä huumori. Myymälässä on töissä eri ikäisiä ja eri mielenkiinnon kohteet omaavia työntekijöitä, aina joku tietää vastauksen. Moni on tekemisissä työkavereiden kanssa myös työn ulkopuolella.

Sannan teesit kassamyyjän rooliin hakevalle uusille työkavereille

Iloisuus ja huumori auttavat pitkälle. Positiivisuus tarttuu. Hymy ei maksa mitään.

Monenlaista kysytään, kaikki on opittavissa.

Ellet tiedä, kaveri tietää. Tai tukinumero.

Pidä itsestäsi huolta, henkisesti ja fyysisesti.

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.