Uuden oppimisen into ja työyhteisön tuki kannustivat Vuokkoa aloittamaan työt elintarvikeosastolla. Yhdessä tekemisen kulttuuri on taannut hyvän duunifiiliksen. − Tokmannilla on tarjolla monenlaisia mahdollisuuksia kehittää osaamistaan.
Vuokko aloitti työt Tokmannilla merkonomiopintojensa kautta vuonna 2011. Opiskeluihin kuului asiakaspalvelun ja myyntityön harjoittelujakso, ja siihen sopi oma lähikauppa – silloinen Iisalmen Maxi-Makasiini. Kokemusta kaupan työstä ei nuorella opiskelijalla vielä ollut, mutta työhaastattelun oikea asenne: ”Siksi tänne tulin, jotta oppisin” vakuutti haastattelijan.
Työharjoittelusta alkaneella uralla Vuokko on edelleen, työvuosia samalla työnantajalla on kertynyt yli kymmenen.
− Hyvin sujuneen harjoittelujakson jälkeen minua pyydettiin jäämään kesätöihin, ja syksyllä jatkoin kassamyyjänä. Osaamisen karttuessa pääsin kokeilemaan ja tekemään myymälätyötä monipuolisesti eri osastoilla, Vuokko kertoo.
Työ elintarvikeosastolla kiinnosti
− Olen aina ollut tiedonjanoinen ja kiinnostunut oppimaan lisää sekä ymmärtämään eri prosessien kulkua. Kun myymälän sisällä tarjoutui mahdollisuus siirtyä työskentelemään elintarvikeosastolle, olin ensimmäisten joukossa ilmoittamassa halukkuuteni. Opeteltavaa oli paljon, mutta sain työyhteisöltäni paljon tukea ja kannustusta, minkä ansiosta uskalsinkin alusta asti rohkeasti yrittää ja innostua asioista.
Ajan kuluessa Vuokosta tuli elintarvikeosaston osastovastaava ja apulaismyymäläpäällikkö, ja nykyisin hän toimii Tokmannin myymäläpäällikkönä.
− Esihenkilötehtävissä toimiminen ruokaosastolla tuntui alusta alkaen oikealta, koska ihmisten ohjaaminen ja neuvominen ovat aina olleet minulle luontaisia ominaisuuksia. Osastovastaavan työssä on hyötyä myös suurien kokonaisuuksien hahmottamisesta ja kyvystä tehdä nopeita ratkaisuja, Vuokko kertoo.
− Myös tunnuslukujen tulkitseminen ja niiden pohjalta päätösten tekeminen on tärkeä osa työtä.
Isossa myymälässä tarvitaan pelisilmää ja tiimihenkeä
Elintarvikeosaston päivät ovat vaihtelevia ja täynnä toimintaa. Ruokakaupassa on lähes aina joku sesonki menossa tai juhlapyhä lähestymässä, mikä täytyy ottaa huomioon tuotteiden tilauksia ja esillepanoja suunnitellessa. Myös viikon säätiedotus, palkka- ja eläkkeenmaksupäivät sekä mahdolliset tapahtumat lähiseudulla vaikuttavat olennaisesti suunnitteluun ja tilauksiin.
Aamut alkavat nopealla tilannekatsauksella elintarvikeosastolla.
− Tarkistan, mikä on kauppakunto, esiintyykö akuutteja tuotepuutteita, onko kaikkia tarjoustuotteita esillä ja mikä on yleisesti kuormatilanne. Tämän jälkeen osoitan henkilökunnalle työjärjestyksen, jonka mukaan lähdemme päivän tehtäviä suorittamaan, Vuokko kertoo.
− Vaikka jokaisella on oma nimetty työpisteensä ja tehtävänsä, olemme silti kaikki lopulta samaa tiimiä ja työskentelemme saman yhteisen tavoitteen eteen.
Hyllysaatavuudesta huolehtiminen, ylläpitävä saldohuolto, päiväysvalvonta ja hävikinhallinta ovat myös päivittäisiä rutiinitoimenpiteitä.
Vuokko pitää osaston henkilökunnalle viikoittain palaverin, jossa käydään läpi ajankohtaiset asiat.
− Yhteiset palaverit ovat tärkeitä tiedonkulun kannalta ja antavat samalla jokaiselle osallistujalle mahdollisuuden tuoda ideansa ja ajatuksensa myös muiden tietoon.
Päivittäisessä työssäni joudun myös ratkomaan paljon erilaisia ongelmia, selvittämään asioita ja toimimaan henkilökunnan tukena vaihtelevissa tilanteissa.
Reipasta otetta ja tarkkuutta työhön
Saapuvien kuormien määrä on päivittäin suuri, mikä vaatii henkilökunnalta nopeutta ja työhön tarttuvaa asennetta. Hyvä fyysinen kunto on tärkeä, koska myymälässä joudutaan kumartelemaan, nostelemaan ja siirtelemään painaviakin tuotteita. Lisäksi tarkkuudesta ja huolellisuudesta on hyötyä tuotteiden hyllytyksessä sekä saavutuksessa, jolloin asiat tulee tehtyä kerralla oikein. Myös visuaalinen näkemys on työssä eduksi, koska osastoilla suunnitellaan ja toteutetaan jatkuvasti erilaisia myyntiesittelyitä, sekä jo olemassa olevia tuotteiden esillepanoja muokataan vaihtuvien sesonkien mukaan.
Perehdytyksessä Vuokko muistaa korostaa, että virheitä ei pidä pelätä. Niitä sattuu kaikille joskus, eikä epäonnistuminen haittaa. Pääasia on, että ei lannistu, vaan ottaa opiksi. Vertailun vuoksi hän kertoo oman hauskan pikkumokansa.
− Olin aikanaan ensimmäisiä kertoja yksin paistovuorossa ja laitoin tuttuun tapaan makeat tuotteet ensimmäisenä paistumaan. Yllätys oli melkoinen, kun uunin hälyttäessä aloin nostella kuumia pullapeltejä sivupöydälle jäähtymään. Yhden pellin pohja oli täynnä outoa vaaleanpunaista massaa, ja massan keskellä oli rivissä kookkaita ruskeita palloja. Olinkin paistanut pullien mukana myös pelkän sulatuksen vaativat berliininmunkit! Naurusta ei meinannut tulla loppua, ja vielä tänäkin päivänä ajatus nostaa suupielet kohti korvia.
Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.