Tokmanni tarjoaa töitä monenlaisiin elämäntilanteisiin, sillä kaupan alalla työntekijöitä tarvitaan niin vakituisiin kuin määräaikaisiin työsuhteisiin ja tarjolla on työmahdollisuuksia erilaisilla tuntimäärillä. Myymälätyö sopii hyvin esimerkiksi reippaan asenteen omaaville oppimishaluisille nuorille, jotka haluavat tienata rahaa koulun ohessa. 

Haastattelimme joulun alla Orimattilan myymälässämme lukio-opiskelun ohella työskentelevää 19-vuotiasta Venlaa ja 18-vuotiasta Saraa.  

Millaista työkokemusta sinulla oli ennestään ja miten päädyit Tokmannille töihin? 

”Olin ollut aiemmin maalausfirmassa töissä, mutta kaupassa työskentelemisestä minulla ei ollut aiempaa kokemusta. Halusin saada työpaikan läheltä kotiani ja minulle oli kavereiden kokemusten kautta jäänyt positiivinen mielikuva Tokmannista työpaikkana. Huomasin Orimattilan Tokmannilla avoimen paikan ja päätin laittaa hakemuksen”, Venla kertoo. 

”Minä olin tehnyt aiemmin TET-harjoittelun päiväkotiin ja ollut kaupassa kahden viikon mittaisessa Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelussa. Lisäksi olen toiminut lastenhoitajana pienille lapsille. Kuulin kesätöitä Tokmannilla tehneeltä kaveriltani, että täällä on paikka vapaana, joten hain tänne töihin. Kesätöitä Tokmannille tehnyt kaverikin haki, ja nyt olemme kaikki täällä töissä”, Sara naurahtaa. 

Millaista odotit myymälätyön olevan? 

”Olimme kuulleet jonkin verran kavereilta tästä työstä ja tiesimme jo valmiiksi esimerkiksi, että uudet päiväystuotteet sijoitetaan hyllyllä taaimmaiseksi kuormaa purettaessa. Tiesimme myös, että myymälätyö on hektistä”, Sara ja Venla kertovat. ”Uuttakin työssä on oppinut ja vasta sitten, kun tulee töihin myymälään, tajuaa, ettei se olekaan ihan niin helppoa kuin luulisi”, toteaa Sara.  

”Työssä tarvitsee muistaa paljon erilaisia salasanoja ja esimerkiksi iltakassan protokolla, johon on tosin muistilista olemassa”, Venla kertoo. ”Asiakkaat kysyvät myös tuotteiden sijainteja ja tietoja tuotteista, ja uutena myyjänä kaikkea ei välttämättä muista tai tiedä. Onneksi täällä on saanut paljon apua työkavereilta”, Sara ja Venla pohtivat. ”Hyvin on pärjätty”, Venla summaa. 

Miten työnteko sujuu koulun ohessa? 

”Onhan tämä työ aina lisähommaa koulun ohelle. Kumpaankin panostetaan, kun on koulua ja töitä ja motivaatiota tarvitaan” Sara ja Venla toteavat. ”Motivaation ylläpito ei ole vaikeaa”, Venla lisää. ”Esihenkilön kanssa voi tarvittaessa jutella, että voisiko saada työvuoroja sijoitettua enemmän viikonlopuille ja myös opon kanssa voi yrittää sopia mahdollisesta kurssien siirtämisestä tai muista opiskelua helpottavista asioista. Myymäläpäällikkö on ollut valmis joustamaan koulun aikataulujen ja toiveidemme mukaan”, Sara toteaa. 

Mikä myymälätyössä on parasta? 

”Se, kuinka paljon tässä työssä oppii”, toteaa Venla. Sara komppaa ja täydentää, että tuotteiden monipuolisuus sekä se, että on erilaisia tehtäviä ja saa olla välillä kassalla, tekevät työstä kivaa. Kassalla työskentelemistä molemmat työntekijät pääsivät opettelemaan jo pian töiden aloituksen jälkeen.  ”Kassatyöhön sai hyvän perehdytyksen ja apu oli lähellä”, Sara kertoo. ”Ensin olin paniikissa, mutta nopeasti lähti kassatyö rullaamaan”, Venla kertoo. Perehdytyksestä Sara jatkaa ”aina saa kysyä, jos ei osaa. Henkilökunta on aina auttamassa ja ymmärtää, ettei vielä osata kaikkea.”  

Millaista hyötyä myymälätyökokemuksesta on tulevaisuutta ajatellen? 

”Pidempi numerosarja pysyy mielessä nykyään ja itsevarmuus kasvaa työtä tehdessä. Ja jos haluaa kaupassa työskennellä, niin tämä on hyödyllistä työkokemusta”, Venla tiivistää. Sara vahvistaa numerosarjojen muistamisen taidon parantuneen ja mainitsee hyötyinä kunnon kehittymisen. ”Tässä saa myös itse varmuutta tekemiseen, kun huomaa, että osaan. Työstä ei ole ikinä haittaa, tässä oppii asiakaspalvelutaitoja ja sosiaalisia taitoja sekä miten kohdataan erilaisia ihmisiä”, Sara lisää. 

Keille suosittelet myymälätyötä? 

”Oikeastaan kelle tahansa, joka on valmis tekemään muiden kanssa työtä ja asiakaspalvelutyötä” Venla toteaa. Sara on samaa mieltä ja lisää, että työssä tarvitaan myös joustavuutta ja halua auttaa kaveria. 

Mitkä ovat joulun suosikkituotteesi? 

Näin joulun alla keskusteltaessa piti tietysti kysäistä vielä Saran ja Venlan suosikkituotteita jouluksi. 

”Kyllä ne joulusuklaat houkuttelee sekä lasiset tontturasiat ja purnukat”, kertoo Sara. ”Minä tykkään värikkäistä valosarjoista”, jatkaa Venla.  

Nämä tuotteet ja paljon muita löytöjä voit tehdä Tokmannin myymälöissä ympäri Suomen. Jos kiinnostuit Tokmannista työpaikkana, niin avoimet työpaikat ja hakuvahdin löydät täältä: https://tyopaikat.tokmanni.fi/avoimet-tyopaikat/