Niko on työskennellyt Tokmannin myymälöissä sekä Savossa että pääkaupunkiseudulla. Parasta työssä ovat yhteishenki ja työpäivän aloittavat aikaiset aamut.

Niko on työskennellyt eri Tokmanneissa yhteensä 14 vuotta, ihan aluksi kesätöissä ja armeijan jälkeen vakituisena kassa-myyjänä Suonenjoen Tokmannilla. Nykyisin hän on saman paikan myymäläpäällikkö, ja lisäksi hänet palkittiin Tokmannin vuoden 2021 esihenkilöksi.

− Olen viihtynyt ja yksi syy siihen on työpäiviin kuuluva vapaus. Pystyn vaikuttamaan paljon päivän tekemisiini, vaikka tietenkin ketjuohjaus määrittelee päälinjat, miten Tokmannilla asiat tehdään. Meillä on lupa toteuttaa omia ajatuksia ja luovuutta tiettyjen rajojen sisällä, Niko kertoo.

− Asiakkaat tuovat toki työhön sen mielenkiintoisimman puolen. Työn monipuolisuus on loistava juttu, jokainen päivä on oikeasti erilainen asiakkaiden kanssa.

Kaupan töissä tarvitaan reipasta mieltä ja innokkuutta uusien asioiden oppimiseen. Samalla työ on melko fyysistä. Kävelyä tulee paljon sekä painavien tuotteiden nostamisesta ja siirtämistä.

Oppia ja kokemusta ruuhka-Suomesta

Suonenjoelta kotoisin oleva Niko teki useita Tokmanni-vuosia myös Keravan ja Malmin myymälöissä, ennen kuin Savo kutsui paluumuuttajaa.

− Haaveilin aina Etelä-Suomeen muuttamisesta ja se toteutuikin sitten 2012, jolloin siirryin Keravalle myymäläpäälliköksi. Työskentelin myös Malmilla myymäläpäällikkönä. Yhteensä 4,5 vuotta vierähti Helsingin suunnalla, ja sitten palasin takaisin kotiin Suonenjoelle.

Myymälöiden koko ja sijainti vaikuttavat siihen, minkälaista työ on ja miten sesongit näkyvät.

− Suonenjoella vuodenkierrolla on selkeä vaikutus kaupankäyntiin. Kesällä asiakasmäärä tuplaantuu, kun mansikanpoimijat ja mökkeilijät saapuvat. Kun paikkakunnalle tuli monitoimihalli, se näkyi heti myös talvikauden viikonloppujen myynneissä, Niko kertoo.

Vuonna 2023 Suonenjoen Tokmanni muuttaa kokonaan uusiin liiketiloihin.

Työnä myös koko myymäläverkoston projektit

Myymäläarjen lisäksi Niko on mukana monissa laajemmin Tokmannin myymäläverkostoon liittyvissä tehtävissä, kuten alueensa perehdytysohjaajana sekä inventoinnin valvojana muiden paikkakuntien myymälöissä. Lisäksi hän oli esimerkiksi mukana Viitasaaren myymälän uusperustannassa.

− Työssäni perehdytysohjaajana tapaan kollegoita muualta Suomesta ja saan aina jotain uutta ideaa kotiin viemisiksi omaan myymälään ja omalle tiimilleni, Niko kertoo.

− Hyvä perehdytys on tärkeää kaikille osapuolille. Tokmannin tavoitteena on mahdollisimman yhtenäinen perehdytys. Näissä merkeissä kokoonnumme koko Suomen perehdytysohjaajien kanssa säännöllisesti.

Perehdytysohjaajan työ on olla tukena alueen esihenkilöille ja kehittää koko perehdytysprosessia.

− Perehdytys on tosi oleellista myös työssä viihtymisen kannalta. Opittavaa on joka tapauksessa paljon, suuren myymälän valikoima on todella laaja. Myös ergonomia on osa perehdytystä; hyvät työasennot, apuvälineiden käyttö. Vaikka olisi kiire, perehdyttämiselle on löydyttävä se aika, mikä tarvitaan, Niko korostaa.

Perehdytyksen suunnittelu on tärkeää, on hyvä pitää välikeskusteluja ja rytmittää opeteltavaa eri viikoille. Hyvällä perehdytyksellä on vaikutusta myös työsuhteen kestoon.

Aikaiset aamut ovat mukavia

Aamut ovat Nikon mielestä parasta aikaa myymälässä. Silloin suunnitellaan työpäivää ja vaihdetaan kuulumisia työkavereiden kanssa. Työyhteisö ja tiimihenki tuovat hyvää fiilistä.

− Meillä on leppoisa henki tiimissä, sanonkin aina että ”Tosissaan pitää tehdä, mutta ei vakavissaan.” Työpäivät ovat lähtökohtaisesti samankaltaisia, aamulla tehdään myymäläkierros ja vastuutetaan päivän tehtävät: kuorman purkua, asiakaspalvelua, myymälän siisteydestä huolehtimista. Omalla vastuullani ovat lisäksi tilaukset ja paljon muitakin tietokoneen ääressä tehtäviä hommia.

Esihenkilötyössään Niko kuuntelee tiimiläisiään. − En määrää ja käske, vaan annan työntekijälle tilaisuuden miettiä, miten esimerkiksi itse kukin voi parantaa omia toimintatapojaan. Yhdessä tekeminen näkyy jokapäiväisessä työssä. On hienoa tehdä töitä erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten kanssa.

Hyvää vastapainoa työlle ovat salibandy sekä kesällä veneily sekä kalastaminen Suonenjoen kauniissa maisemissa.

− Pääosin vapaa-aika kuluu kahden aivan mahtavan pienen lapsen kanssa touhutessa. Omalle hyvinvoinnille ylivoimaisesti tärkeintä on perheeni.

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.