Tokmannin ostaja Mirva Nykänen seuraa työssään tarkasti trendejä ja tuotekehitystä, ja vastaa muun muassa sisustus- ja vuodetekstiilien hankkimisesta myymälöiden valikoimiin. Parasta työssä on monipuoliset työtehtävät, hyvä työporukka ja se, että työssä näkee konkreettisesti oman työnsä tulokset.

Mirva Nykänen on koulutukseltaan vaatesuunnittelija. Hän aloitti työuransa myyjänä tavaratalo Anttilassa, eteni pian osastovastaavaksi ja oli työssään paljon tekemisessä ostajien kanssa. Pian hän huomasi itsekin siirtyneensä myymälätyöstä töihin Anttilan ostotoimintoihin.

– Aikoinaan ammatinvalintaa tehdessäni halusin luovalle alalle, enkä edes tiennyt, että sellainenkin työ kuin ostaja on olemassa, Mirva naurahtaa.

– Nyt en vaihtaisi työtäni toiseen, viihdyn tehtävässä erittäin hyvin.

Tokmannille Mirvan tie kulki vuonna 2017, jolloin hän tuli taloon optisten tuotteiden ja korujen ostajaksi. Pian tuotevalikoima laajeni ihonhoitotuotteisiin ja meikkeihin, ja nykyisin hän vastaa mm. sisustustekstiilien ja vuodevaatteiden ostamisesta.

– Ostajan työssä tarvitaan kaupallista näkemystä, joten kaupallinen koulutus on tässä työssä hyvä apu. Olen kuitenkin itse esimerkki siitä, että työhön voi tulla monenlaisella taustalla. Itse koen, että vaatesuunnittelijan koulutuksessa hioutunut luovuus on hyvä apu, jota pystyy hyödyntämään esimerkiksi tuotekehityksessä, Mirva pohtii.

– Mielestäni ostajalla on hyvä olla myös myynninhakuinen ja kilpailunhaluinen asenne. Pärjätäkseen tässä työssä pitää olla halu menestyä, hän kertoo.

Myös hyvät neuvottelutaidot ovat tarpeellisia, sillä työssä neuvotellaan lähes päivittäin erilaisten ihmisten kanssa erilaisissa tilanteissa.

– Hyvä ostaja haluaa aina neuvotella parempia ehtoja, se pitäisi tulla suorastaan ”selkärangasta”. Neuvottelutaitoja voi kuitenkin oppia, ja työ kehittää osaamista tässäkin asiassa. Itse koen, että omat neuvottelutaitoni ovat kehittyneet Tokmannilla työskentelyn aikana.

Ostajalla on monipuolinen työ

Mirvan tyypillinen työpäivä kuluu pitkälti tietokoneen äärellä. Toimittajatapaamisten ja näytteiden läpikäynnin lisäksi Tokmannilla ostajan työhön kuuluu muun muassa valikoimasuunnittelu, hinnoittelu, markkinointitoimenpiteiden suunnittelu ja varastonhallinta.

– Tokmannilla ostajan työnkuva on erittäin monipuolinen, vaikka periaatteessa ostaminen tapahtuu sesongista toiseen tietyn kaavan ja aikataulun mukaan. Työ on erittäin hektistä. Yllättäviä ja nopeaa reagointia vaativia tilanteita tulee eteen päivittäin, joten tässä työssä pitää olla joustava ja osata tehdä päätöksia, Mirva kuvailee.

– Ostajan työssä, jos jossain, näkee konkreettisesti oman työnsä tulokset. Messuilla näkee tuotteiden kärkitrendit, jotka on osattava kaupallistaa omaan asiakaskuntaan sopivaksi tuotevalikoimaksi. Sen jälkeen tuotteet tulevat varastolle ja myymälöihin, lopulta asiakkaan ostoskoriin ja ne näkyvät myyntinä yhtiön tuloksessa. Se on hyvin palkitsevaa, hän lisää.

Ostaja seuraa trendejä vapaa-ajallakin

Mirva on mukana myös Tokmannin private label -tuotteiden kehitystyössä.

– Ostajan tulee osata ennustaa millaisille täysin uusille tuotteille voisi olla kysyntää. On todella hedelmällistä nähdä itse ideoitu ja kehitetty tuote ostoskoreissa tai vaikkapa naistenlehtien palstoilla. Tässä työssä silmä harjaantuu aika nopeasti erottamaan trendien suuret linjat. Messuilla saa tuotevalikoimaan hyvän yleiskatsauksen, mutta se ei vielä riitä. Tuotealuetta pitää seurata aktiivisesti myös vapaa-ajalla. Itse selaan paljon muiden yritysten verkkokauppoja sekä sosiaalisen median ryhmiä ja kanavia. Idea uuteen tuotteeseen voi tulla mistä vaan, vaikka kaupungilla liikkuessa, joten tässä työssä ei oikein koskaan pääse ”irti” työstä. Ostajan tehtävä on sitten seuloa tästä valtavasta ideamassasta se, mikä sopii omalle asiakaskunnalle ja tuo hyvää myyntiä, hän summaa.

– Hyvänä tukena työssä ovat muut ostajakollegat, joiden kanssa keskustelemme paljon ideoista ja tuotteista. Oma mielipide ei saa vaikuttaa liikaa, vaan sitä pitää haastaa ja testata mahdollisimman monella taholla.

Tokmannilla kiitetään työkaveria ja huomioidaan onnistumiset

Mirvan mielestä Tokmannilla on parasta reipas tekemisen meininki ja hyvä yhteishenki.

– Täällä pääsee helposti mukaan porukkaan. Olemme eteenpäin suuntautuva ja menestyvä yhtiö, jossa on kuitenkin rento fiilis. Ostotiimissä on erilaisia persoonia, joissa yhdistyy pitkä kokemus ja tuore näkemys, ja monimuotoinen työyhteisö on mielestäni suuri vahvuus.

Yhteisöllisyyden lisäksi urakehitysmahdollisuudet ovat hänen mielestään Tokmannilla hyvällä tolalla. Mirva nostaa esiin myös yhteistyön ja palautteen tärkeyden.

– Tokmannilla huomioidaan onnistumiset ja kiitetään työkavereita julkisesti, mikä on minusta hieno asia. Positiivinen palaute kannustaa aina eteenpäin. Apua ja tukea saa aina, kun sitä tarvitsee. Ilman ostoassistenttien työpanosta eivät ostajat työssään selviäisi. Hyviä myyntejä ei tehdä vain omalla työpanoksella, vaan yhdessä ostoassistenttien ja muiden oston tiimien kanssa. Menestys on yhteinen tavoite, hän kuittaa.

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.