– Asiakaspalvelutyössä – niin kuin monessa muussakin tehtävässä – tärkeintä on positiivinen asenne ja avoin halu oppia uutta, sanoo Tokmannin asiakaspalvelupäällikkö Kirsi. Hänen tiimiinsä kuuluu kahdeksan asiakaspalveluassistenttia.

– Asiakaspalvelussa on valtavasti hyötyä siitä, että tietää yrityksemme eri osastojen tehtävät ja vastuualueet. Assistenttimme ovat usein yhteydessä myymälöihin, varastoon, verkkokauppaan, hankinta- ja laatuosastoon. Heidän on tunnettava myös sidosryhmämme, kuten tavarantoimittajat, jotta he voivat vastata asiakkaidemme esittämiin kysymyksiin.

Kirsillä on 22 vuoden työhistoria Tokmannilla, hän on ollut urallaan monenlaisissa ammattirooleissa. Hän aloitti tilahallintatiimissä, eli tehtävänä oli tehdä hyllykuvia.

– Olen tehnyt vuosien varrella monenlaista, olen ollut mm. myymälöiden ketjuohjauksessa, myymälämarkkinointipäällikkönä sekä myyntiorganisaatiossa. Iso työ kymmenisen vuotta sitten oli konseptikäsikirjan tekeminen, jonka avulla luotiin yhteistä konseptia eri ketjuista Tokmannin brändin alle tulleille myymälöille. Olen viihtynyt ja innostunut kaikissa rooleissa, ja tietenkin oppinut paljon.

Asiakaspalvelupäällikkönä Kirsi on työskennellyt vuodesta 2018.

Asiakaspalvelutyö antaa eväitä moniin rooleihin

Kuten Kirsikin on saanut mahdollisuuksia erilaisiin töihin, hän kannustaa myös tiimiläisiään ja muita tokmannilaisia kokeilemaan siipiään uudenlaisissa tehtävissä.

– Saatan antaa tiimiläiselle uudenlaisia tehtäviä rutiinin ulkopuolelta, esimerkiksi vastuun jostain tietystä projektista. Silloin näkee, minkälaisia piilossa olevia upeita kykyjä ja piirteitä ihmisillä saattaa olla. Miten pystyviä he ovat monen muunkin tehtävän erinomaiseen hoitamiseen.

Kirsin tiimi on ollut monelle ponnistuspaikka edetä eteenpäin urallaan.

– Kannustan tekijöitäni tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin. Totta kai haluaisin pitää huipputyypit tiimissäni, mutta aina kannattaa tarttua myös uuteen, jos eteen tulee itselle sopiva tilaisuus. Asiakaspalvelu on erinomainen kasvualusta moneen rooliin kaupan alalla. Meiltä on siirtynyt asiakaspalveluassistentteja muun muassa osto-osastolle ja verkkokaupan tiimiin.

Palautteen antaminen on arvokas teko

Kirsin vetämään asiakaspalvelutiimiin on ulkoisten rekrytointien lisäksi siirtynyt monia tokmannilaisia muista tehtävistä, muun muassa varastosta ja myymälöistä.

– Pidän tuntosarvet ylhäällä ja luotan intuitiooni. Ihmiset ja persoonat myös jäävät mieleeni. Kun tulee uusi rekrytointitarve, olen yhteydessä aiemmin tapaamiini hakijoihin tai työkavereihin. Teemme myös yhteistyötä muiden esihenkilöiden kanssa, Kirsi kertoo.

Kirsi korostaa, miten tärkeää on antaa palautetta ja kannustaa tiimiläisiään. Kaikilla on oikeus kuulla esihenkilöltään palautetta työnsä hoitamisesta.

– Kohtaan jokaisen yksilönä. Olen saanut mahtavaa palautetta eteenpäin siirtyviltä tekijöiltä. Heille on ollut todella merkityksellistä, että olen esihenkilönä luottanut ja uskonut heihin ja heidän kykyihinsä, Kirsi sanoo.

– Mottoni on: ”Älä sammuta sen tulta, jonka tehtävä on palaa.”