Kun Merja ajaa aamulla Kauhajoelta työpaikalleen 55 kilometrin matkan ja hyppää autosta ulos, hän voisi luulla päätyneensä kauemmaksikin. Suuri osa närpiöläisistä puhuu äidinkielenään ruotsia, ja paikkakunnan yrityksissä on työntekijöitä monesta eri maasta.

Närpiö on monikulttuurinen 9 000 asukkaan kunta Länsi-Suomen rannikolla. Tokmanni on palvellut närpiöläisiä vuodesta 2017 saakka, ja myymälä on hiljalleen löytänyt paikkansa paikkakuntalaisten arjesta. Myymäläpäällikkönä työskentelevän Merjan kokemuksen mukaan närpiöläiset ovat ystävällisiä, suurisydämisiä, empaattisia ihmisiä.

Myymälässä kohtaamiset pystytään hoitamaan asiakkaan omalla kielellä. Jos ruotsi tai myymälähenkilökunnan kielivalikoiman yli 10 kieltä ei riitä, pantomiimikin on välillä otettu avuksi ja kaupat on saatu tehtyä”, Merja naurahtaa.


Monikulttuurinen työpaikka

Moni nykyisestä henkilökunnasta on päätynyt työsuhteeseen harjoitteluiden kautta ja kahden yhteisen vuoden aikana tiimi on hitsautunut yhteen.

Asioiden opetteluun on mennyt hieman enemmän aikaa kuin jos koko tiimin äidinkieli olisi suomi, mutta tällä hetkellä voin sanoa, että minulla kasassa dream team. Saan viettää itse vapaapäiväni ilman huolta siitä, miten myymälä poissa ollessani pyörii”, Merja kertoo.

Myymälän henkilökunta on kotoisin eri puolilta maailmaa: Vietnamista, Ukrainasta, Turkista ja Venäjältä. Kesällä Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijoita myymälässä on lisäksi monesta muustakin maasta.

Värikkäässä ja monitaustaisessa joukossa ketään ei syrjitä, ja kaikki juttelevat toisilleen englanniksi, jos ei ole muuta yhteistä kieltä.

Närpiössä vierasmaalaiset oppivat ensin ruotsin, Tokmannilla työt aloittaessaan uusia työntekijöitä opetetaan englanniksi, koska se saattaa olla ainoa kieli, jota yhdessä ymmärretään parhaiten. Tällä hetkellä opettelemme monen työntekijän kanssa yhdessä suomea ja seuraavaksi ensimmäiset työntekijät lähtevät opiskelemaan työn ohella itselleen tutkintoa suomeksi”, Merja kertoo ylpeänä.


Asiakkaidensa näköinen myymälä

Närpiön Tokmannin arjessa huomioidaan muidenkin maiden tavat. Esimerkiksi ramadan-aika huomioidaan työvuorojen ja lomien suunnittelussa.

Merja kertoo tiiminsä vahvuuden olevan työmoraali, ihmisten kunnioittaminen ja kohteliaisuus. Kaikki auttavat toinen toistaan, tuovat tullessaan ja vievät mennessään, huomaavat roskat lattialla ja väärissä paikoissa olevat tavarat.

Vietnamilainen työntekijä Tiem kertoi aluksi ihmetelleensä Merjan tapaa johtaa. Vietnamissa pomo on pomo eikä lakaise lattioita tai vie roskia, kun taas Merja tekee kaikkia töitä yhdessä tiiminsä kanssa.

Lisäksi Merja on huomannut monen työntekijänsä olevan kielinero. Esimerkiksi ukrainalainen Tanja palvelee asiakkaita sujuvasti venäjäksi, ruotsiksi, bosniaksi, ukrainaksi, englanniksi ja suomeksi.

Olemme todellakin asiakkaidemme näköinen myymälä ja pystymme palvelemaan Närpiön ja sen lähialueiden monenlaista asiakaskuntaa”, Merja summaa.

Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.