Vastuullisuuden projektipäällikkö Terhi Uusitalo aloitti työnsä Tokmannilla vuoden 2020 huhtikuussa, pian sen jälkeen kun Suomi oli siirtynyt koronapandemian takia etätöihin. Vaikka ensimmäiseen työvuoteen on sisältynyt muutamia toimistopäiviäkin, on työt tehty vuoden ajan lähes kokonaan etänä.
– Töiden aloittaminen uudessa työpaikassa etätyöaikana oli tietysti aika erikoinen ja jännittävä asia. Sulautuminen osaksi uutta työyhteisöä sujui silti paremmin kuin osasin ajatella, hän kertoo.
Terhi haki ensimmäisenä työpäivänään toimistolta työvälineet, ja sai tiiviin perehdytyksen tietojärjestelmien käyttöön. Sen jälkeen perehdytykset tapahtuivat pääasiassa verkossa.
– Perehdytykseni oli järjestetty hyvin, ja minulle oli valmiiksi varattu kalenteriin Teams-perehdytyksiä monien eri tiimien kanssa. Myös esihenkilöni Emilian kanssa juttelimme päivittäin Teamsin välityksellä ja hänellä oli aina aikaa vastata kysymyksiini.
– Etäperehdytyksessä oli se positiivinen puoli, että sain rauhassa syventyä uusiin asioihin. Toimistolla olisi ehkä nopeammalla tahdilla tullut eteen uusia ihmisiä ja ”ad hoc” -tehtäviä. Uusien työkavereidenkin nimet ja kasvot jäivät paremmin mieleen, kun uusia kohtaamisia tuli vähitellen. Vaikka olen vauhdikas käänteissäni, koin rauhallisen tahdin hyvänä alkuna.
– Edellisessä työpaikassani Joutsenmerkillä lähimmät työparini olivat Norjassa ja Ruotsissa, joten etäyhteydet ja ihmisten tapaaminen ensimmäistä kertaa Teamsissa olivat minulle tuttuja asioita. Tietysti olisin mielelläni tavannut uudet työkaverit myös ”livenä”, jos tilanne olisi sallinut, hän kertoo.
Palaverikissoja ja merkityksellistä työtä
Teamsin käytön rutiinin Terhi oli jo oppinut edellisessä työpaikassaan, ja uudessa työssä kameroiden pitäminen päällä palavereissa auttoi, jotta ihmiset saivat nimet ja kasvot.
– Työkaverit ottivat minut lämpimästi vastaan, vaikka etänä olimmekin. Toki epävirallisia kohtaamisia lounaalla tai kahvitauolla olisi toimistolla ollut enemmän.
– Etäpalaverien myötä olen päässyt tutustumaan ihmisten lemmikkeihin ja saanut asuntonäyttöjä ihmisten siirtyessä paikasta toiseen perheenjäsenen tieltä. Yhdessä palaverissa hollantilainen vastapuoli yhtäkkiä huudahti ja katosi kuvasta. Talossa olleet remonttimiehet olivat jättäneet oven auki ja perheen kissa karkasi ulos talosta. Muun kuin tiukan ”työminän” näkeminen Teamsissa murtaa myös jäätä ja tekee tutustumisesta helpompaa, Terhi naurahtaa.
Ensimmäisen työvuoden jälkeen Terhi kokee päässeensä hyvin työyhteisöön mukaan ja nauttii työstään.
– Työni on todella monipuolista. Pääsen vaikuttamaan asioihin, kehittämään Tokmannin vastuullisuutta ja auttamaan myös asiakkaitamme näkemään, mitä kaikkea olemme jo tehneet vastuullisuuden eteen. Minulle on tärkeää tehdä merkityksellistä työtä hyvässä porukassa ja Tokmannilla tämä toteutuu.
Läsnätyön kulttuuri taipui etätöihin sujuvasti
Terhin esihenkilön vastuullisuuspäällikkö Emilia Kosken näkökulmasta uuden tiimiläisen perehdyttäminen työhön Teamsin välityksellä toimi varsin hyvin.
– Toki emme voineet kiertää toimistolla esittelemässä Terhille hänen uusia kollegoitaan. Varasin hänelle Teams-perehdytyksiä ja kävimme päivittäin yhdessä uusia asioita läpi. Asiantuntijoiden perehdyttäminen etänä, kuten johtaminen ylipäänsä, vaatii luottamusta, ja oikeissa kohdin työn kannalta relevanttien kysymysten tai haasteiden yhdessä pohtimista ja ratkomista. Terhi sai uudet asiat nopeasti haltuunsa.
– Vastuullisuustiimillämme on lisäksi Whatsapp-ryhmä viestinnän ja sometiimien kanssa. Siellä seuraamme vastuullisuusuutisia ja pohdimme yhdessä Tokmannin vastauksia esille nostettuihin asioihin. Uskoisin, että ryhmän kautta pääsee myös kiinni näiden tiimien tekemisen tapaan ja työkulttuuriin.
– Olen aiemmin globaaleissa organisaatioissa työskennellessäni perehdyttänyt etänä useita tiimin jäseniä, ja olin tottunut tekemään etätöitä. Tokmannilla työkulttuuri oli ennen koronaa läsnäoloon perustuva, ja minua mietitytti se, miten organisaatio taipuisi etätöihin. Onneksi se taipui hyvin! Emilia pohtii.
Lue lisää Tokmannin uratarinoita tästä.